Regisztráció és bejelentkezés

Antropometriai adatokat tároló és értékelő adatbázis létrehozása online eléréssel

Antropometriai adatokat tároló és értékelő adatbázis létrehozása online eléréssel

Taliga Miklós MSc II. Eü. mérnök, talmiki@gmail.com

Konzulens: Steiner Henriette, BME Irányítástechnika és Informatika Tanszék (IIT), henriette@iit.bme.hu

A Goethe Gait Lab biomechanikai mérésekkel foglalkozó laboratórium. Fő célkitűzése az emberi mozgás vizsgálata a normál anatómiai és fiziológiai paraméterek figyelembe vételével. Teszi ezt azért, hogy egyrészt lehetőségünk legyen mind jobban megérteni az emberi mozgást, másrészt, hogy az egészségügyben vizsgált és diagnosztizált mozgásfejlődésbeli és a mozgás kivitelezésével kapcsolatos eltérések objektíven mérhetőek és értékelhetőek legyenek. E feladat részeként szükséges elkészíteni azt a humánbiológiai adatbázist, mely a páciensről nyert antropometriai adatokat eltárolja, a percentilis táblázatok alapján képes számítások elvégzésére. Az adatfelvételre és az eredmények megtekintésére létre kell hozni egy interaktív webes kezelőfelület. Fontos szempont a webes alkalmazás elkészítésekor, hogy azt lehetőség szerint a legújabb technológiával készítsük azt el. Ez jelentheti azt, hogy a webes alkalmazást saját MVC (Model – View – Controller) tervezési mintával vagy az erre a célra készített keretrendszerek segítségével készítsük el. [2] Ezért a webes alkalmazás tervezésének az első lépéseként el kell dönteni, hogy a keretrendszerek által nyújtott szolgáltatásokat használjuk fel vagy pedig a jóval nyitottab szemléletű MVC tervezési mintát. Az MVC tervezési mintának előnyei között sorolható fel, hogy az üzleti logika elválik a logikától. Az alkalmazás egyes részeit elhatárolhatjuk egymástól újrafelhasználhatóvá tehetjük a kódunkat. Egyetlen hátránya, hogy jól meg kell szervezni az MVC osztályait amely időigényes folyamat viszont ezzel egy jól szervezett és strukturált webes alkalmazást kaphatunk, melynek a fejlesztése a későbbiekben sokkal átláthatóbbá válik.

Emellett az oldal felépítésének olyannak kell lennie, hogy az illeszkedjen a statikus és dinamikus antropometriai adatfelvételre. Statikus antropometriai méret felvétele során mozdulatlan, álló vagy ülő testhelyzetű személyről vesszük le a méreteket. Ebben az esetben az adatfelvétel során biztosítnai kell az oldalon egy 2d-s antropometriai pontokkal ellátott test képet, ezzel segítve vizuálisan a felhasználót. A dinamikus antropometriai adat felvételekor az emberi mozgás és a hozzátartozó mozgástengely kerül előtérbe. Az ízületek mozgástengelyeik szerint különböző irányú mozgást tesznek lehetővé a különböző síkokban.[1]Ezért a dinamikus adatfelvételkor az izületek és azok tengelyeinek az ábrázolására animációkat kell készíteni. A hagyományos antropometriai adatfelvétel mellett meg kell vizsgálni azt, hogy az orvosi képalkotó diagnosztikai felvételek mennyire alkalmasak antropometriai adat meghatározására, továbbá a piacon fellelhető antropometriai adatok felvételére alkalmas eszközök által nyújtott adatokat fel lehet-e használni.

Irodalom:

1. Bodzsár Éva és Zsákai Annamária: Humánbiológiai gyakorlati kézikönyv, Eötvös kiadó (2004).

2. PHP, HTML, CSS, Tutorial: Model View Controller (MVC) in PHP, http://php-html.net/tutorials/model-view-controller-in-php/

szerző

  • Taliga Miklós
    mérnökinformatikus
    nappali

konzulens

  • Steiner Henriette
    PHD Hallgató, konzulens, Irányítástechnika és Informatika Tanszék