Regisztráció és bejelentkezés

Többhipotézises forgalomszámlálás

Az úthálózat terheltségének mérése megkerülhetetlen feladat a forgalmi lámpák beállításához és a jövőbeli útfejlesztések megtervezéséhez. Ezt a munkát a mai napig emberi forgalomszámlálók, úgynevezett enumerátorok végzik. Az elkészült rendszer célja a munkájuk megkönnyítése a forgalomba kihelyezett kamerák képeinek feldolgozásával OpenCV (Open Computer Vision Library) segítségével, majd az azokon megtalált járművekből statisztika készítésével.

A kültéri videók miatt a rendszernek tolerálnia kell a változó időjárási viszonyokat, a különböző útkereszteződéseket. A képet több módszerrel dolgozzuk fel, melyek különböző helyzetekben teljesítenek jól, a keletkező adatok azonban eltérő típusúak, összekapcsolásukhoz külön rendszerre volt szükség.

Ahhoz, hogy a nehéz helyzetekben is az elvárt pontosságot biztosíthassuk, több hipotézist hozunk létre az adatokból, melyek így nagyobb valószínűséggel tartalmazzák a helyeset. Az egymást takaró járművek esetén pedig több is helyesnek bizonyulhat. Így ritkán vesztünk el járműveket, viszont téves találatok is bekerülnek az eredmények közé, melyeket később, több információ birtokában meg kell próbálnunk kiszűrni. Dolgozatom során a duplikátumok lehető legpontosabb szűrésének módját is kerestem.

szerző

  • Lipták Levente
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Csorba Kristóf
    egyetemi docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

I. helyezett