Regisztráció és bejelentkezés

Okosautós integrációt és számítógépes vizualizációt megvalósító Big Data komponensek bekapcsolása a SensorHUB keretrendszerbe

Napjainkban, az Internet of Things (IoT) világában napról-napra egyre több eszköz, műszer és szenzor kapcsolódik rá a világhálóra. Ezek az eszközök azonban mind-mind eltérő mintavételezéssel, különböző protokollokon, illetve más-más backend kiszolgálókkal állnak kapcsolatban. Ezen eszközök egységes kezelését, fogadását és feldolgozását tűzte ki céljául a SensorHUB keretrendszer.

A keretrendszer lényegét a megfelelő struktúra, és az egyes komponensek összekapcsolódása adja. Ezen komponensek: szenzorok, adatok gyűjtése, helyi szolgáltatások, megjelenítés és adatátvitel; felhő alapú háttérrendszer, Big Data platform menedzsment funkciókkal; szakterület specifikus szoftver komponensek; alkalmazások, szolgáltatások, illetve üzleti intelligencia jelentések és elemzések. A kliens alkalmazások backendje vagy maguk a szenzorok közvetlenül csatlakozhatnak a SensorHUB megfelelő interfészeihez, amin keresztül már könnyen megoldható az adatátvitel, majd az adatok SensorHUB oldali feldolgozása, elmentése és transzformálása.

A Pro Progressio Alapítvány Innovációs Díját 2015-ben elnyerő keretrendszer már több felhasználási területen hasznosításra került, így létezik mezőgazdasági területhez tartozó felhasználás, egészségügyi adatkezelő megvalósítás, okosváros-koncepcióhoz kapcsolódó implementáció (natív szenzorhálózatok adatainak tárolása és feldolgozása), valamint számos további szakterület bekapcsolása is folyamatban van.

Kutatásaim során két új területtel foglalkoztam, melyek feldolgozására a SensorHUB keretrendszert választottam. Az első terület a gépjárművektől érkező adatok kezelése és feldolgozása, ahol a fő cél az adatok hosszú távú tárolása mellett egyfajta összehasonlítás és elemzés is. A dolgozatban az OBD-II interfészről és a CAN bus-ról érkező adatok összehasonlítására vállalkozom a SensorHUB keretrendszerhez kapcsolódó általam fejlesztett ObdCanCompare okostelefonos kliens alkalmazást használva. Mérésekkel megvizsgálom a technológiák jellemzőit és újszerű alkalmazási területeket ismertetek, melyek a keretrendszer segítségével megvalósíthatók.

A második terület a gépi látáshoz kapcsolódik, ahol a cél a vizuális jellegű adatok betöltési lehetőségének biztosítása a SensorHUB keretrendszerbe. A dolgozat keretein belül ismertetem, hogy milyen transzformáció-láncok használhatók a vizuális adatok átalakítására, melyek lehetővé teszik az adatok algoritmikus feldolgozását immár a SensorHUB keretrendszeren belül, egy új belső, általam fejlesztett microservice komponensként.

szerző

 • Sik Dávid
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Ekler Péter
  Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék
 • Dr. Csorba Kristóf
  egyetemi docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Jutalom