Regisztráció és bejelentkezés

Skálázható inkrementális gráflekérdezések kiértékelése

A modellvezérelt fejlesztés nagy hangsúlyt fektet a modell helyességét ellenőrző lekérdezések folyamatos kiértékelésére. A hatékony munkához ezeknek a lekérdezéseknek válaszidejét alacsonyan kell tartani. A folyamatosan növekvő modellméret miatt a teljes lekérdezést folyamatosan futtatni kis változások miatt nem mindig járható út.

Erre megoldást jelenthet a Rete hálók használata, amik egy kezdeti feldolgozás után csak inkrementálisan, a változások mentén értékelik újra az eredményhalmazt. Ezzel jelentősen alacsonyabb válaszidőket lehet elérni, de ára is van, hiszen a hálók állapotát folyamatosan a memóriában kell tartani.

Mivel a processzorok órajele nem nőtt jelentősen a közelmúltban, más módszereket kell keresnünk ahhoz, hogy sebeségnövekedést érjünk el. Egy lehetőség a párhuzamosság használata, azaz több mag, vagy több számítógép használata az algoritmusok futtatásához. A Rete hálók jó alapot nyújtanak ehhez.

A dolgozat célja egy jól skálázható Rete háló tervezése, és a teljesítmény mérése több magos, és több számítógépes környezetben.

szerző

 • Maginecz János
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Szárnyas Gábor
  tudományos munkatárs, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
 • Dr. Ráth István
  Tudományos munkatárs, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
 • Dr. Bergmann Gábor
  tudományos munkatárs, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

helyezés

Morgan Stanley I. helyezett