Regisztráció és bejelentkezés

Üzenetkezelő rendszer vak és látássérült felhasználók részére mobil eszközökön

Napjainkban nagymértékben elterjedtek a telefonok piacán az ún. okostelefonok, amelyek

az alapfunkciókon kívül már érintőképernyővel, internetkapcsolattal, és egyéb kiegészítő

funkciókkal is rendelkeznek. A piac mai állása szerint ezeken a készülékeken többségben

Google Android operációs rendszer található. [1]

Habár ez az operációs rendszer igen elterjed, a vakok és látássérültek számára nehéz, vagy egyáltalán nem elérhető funkciókat is tartalmaz, hiszen a legtöbb információ vizuális formában érkezik a készülékre. Ilyen funkciók lehetnek pl. az SMS, MMS és e-mail üzenetek fogadása, és küldése, amelyek használata már-már alapvetővé vált a mai modern társadalomban. További problémákat okoz a vak és gyengén látó felhasználó számára az érintőképernyő megfelelő kezelése is, hiszen a billentyűzettel rendelkező telefonokkal ellentétben, ebben az esetben mindössze egy tenyér méretű felület áll rendelkezésére.

Ezek kiküszöbölésére megoldást jelenthet egy olyan rendszer fejlesztése, amely mesterséges szövegfelolvasó és beszédfelismerő segítségével egy olyan környezet valósít meg, amely lehetővé teszi a vak és látássérült felhasználó számára, hogy a készüléken található SMS, MMS és e-mail funkciókat maradéktalanul tudja használni. Ilyen funkció a beérkező SMS, MMS, e-mail üzenetek jelzése rezgés, ill. hang formájában, annak felolvasása, ill. üzenetek létrehozása, majd elküldése a címzettnek.

A rendszer középpontjában a szövegfelolvasó, un. TTS (Text-To-Speech) [2] és a beszédfelismerő, un. ASR (Automatic Speech Recognition) [3] motor használata áll. A TTS motor lehetőséget nyújt szöveges tartalmak felolvasására, ill. megkönnyíti a menüben való navigálást. Az ASR motor segítségével pedig megkönnyíthetjük az SMS, és e-mail üzenetek írását. Az említett funkciók mellett fontos lenne egy olyan felhasználói felület kialakítása is, amely az említett célközönség számára kényelmes megoldást nyújt a rendszer használatakor, pl. a képernyő megfelelő elrendezésével, kiválasztott menüpont címének felolvasásával stb.

Dolgozatomban egy ilyen rendszerrel kapcsolatos kutatási és fejlesztési munkákat mutatom be.

szerző

 • Pandur Balázs
  mérnök informatikus
  nappali

konzulensek

 • Dr. Németh Géza
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Dr. Gyires-Tóth Bálint
  adjunktus, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

Jutalom