Regisztráció és bejelentkezés

Tömegközlekedést segítő rendszer mobil eszközökre látássérült és vak felhasználók részére

Napjainkra az informatika már túlnőtt a helyhez kötött, asztali számítógépek által kínált lehetőségeken. A mobil eszközök és hálózatok fejlődésével az élet számos területén jelentek meg új informatikai megoldások. Erre a fejlődésre jellemző a különböző eszközök és szolgáltatások integrálódása. Míg korábban sok feladathoz – helymeghatározás, vezeték nélküli Internet elérés, fényképezés, média lejátszás – specifikus eszközökre volt szükség, addig ma már egyetlen mobiltelefonban is megtalálhatjuk mindezeket. Ezek közül a helymeghatározás kap fontos szerepet jelen dolgozatomban.

Számos lehetőség létezik aktuális pozíciónk meghatározására. A legismertebb talán a műholdas helymeghatározás, vagyis a GPS (Global Positioning System) használata. Ez a legtöbb helyzetben megfelelő pontosságú adatokkal szolgál, azonban vannak kivételek. Zárt térben például nem használható az épületek árnyékoló hatása miatt. Ilyen területeken lehetőség van WIFI alapú helymeghatározásra, illetve a mobil hálózat cellainformációi alapján is megállapíthatjuk helyzetünket. A mai mobil eszközök már képesek ilyen technológiák felhasználására. Ennek eredményeképp egy új szolgáltatáscsoport jött létre, melyeket hely alapú szolgáltatásoknak nevezünk (Location Based Services, LBS).

Jelen dolgozatban egy speciális hely alapú szolgáltatást biztosító rendszer készítését szeretném bemutatni. A rendszer egy gyalogosok számára készített navigációs alkalmazás, melyet Android platformon valósítok meg. Az alkalmazás segítségével a felhasználók bárhol, bármikor képesek meghatározni egy tetszőleges pontra vezető legkedvezőbb tömegközlekedési útvonalat. Emellett a teljes tömegközlekedési menetrendet is elérhetik és kereshetnek benne. A kutatás és fejlesztés során különös figyelmet fordítottam arra, hogy mindenki számára kényelmesen használható rendszert készítsek. A manapság divatos érintőképernyős eszközök nem nyújtanak minden felhasználói csoport számára megfelelő kezelőfelületet. Látássérült és vak felhasználók számára a fizikai billentyűzettel ellátott készülékek használata könnyen elsajátítható, hiszen a tapintásukkal tudtak tájékozódni a készüléken, érintőképernyő esetén azonban ez számos nehézséget vet fel.

Az általam készített alkalmazásban egy, a valós életben is jól alkalmazható megoldást mutatok be erre a problémára. A specifikus elméleti megoldás alapján egy általános javaslatot teszek az érintőképernyők használhatóvá tételére vak és gyengén látó felhasználók részére. Ennek a megoldásnak az alapja egy XML leírásra támaszkodó multimodális felhasználói felület. Ez egyrészt grafikus felületbe integrált beszédinterfészt nyújt, másrészt pedig a grafikus elemek használatát biztosítja egy új megközelítéssel (a rendszer felhasználja a készülék különböző modalitásait: tapintással és hallással is érzékelhetővé teszi az érintőképernyő grafikus elemeit). Mobil környezetben mindenki számára hasznos lehet a beszédinterfész alkalmazása, hiszen nem kell minden esetben a készülék kijelzőjére figyelni, elég lehet egy headset is az alkalmazások kezeléséhez.

szerző

 • Decsi István
  mérnök informatikus
  nappali

konzulensek

 • Dr. Németh Géza
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Dr. Gyires-Tóth Bálint
  adjunktus, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

III. helyezett