Regisztráció és bejelentkezés

Szolgáltatásminőség monitorozása elosztott környezetben

A szolgáltatás-orientált architektúra, melynek komponensei egymással szabványos protokollokon keresztül platform- és protokollfüggetlenül kommunikálnak, komoly előnyökkel rendelkezik a szorosabban csatolt rendszerekhez képest. Az egyes rendszerek összekapcsolását (integrálását) közvetlenül segíti elő ez a platform független megközelítés mely elterjedt és nyílt szabványok használatával biztosított. Az integráció egyik alapfeltétele a meglévő alkalmazások szabványos szolgáltatás-interfészeinek kialakítása illetve a nyújtott funkciók szolgáltatásokba való leképzése. A szolgáltatások implementációban használt de-facto szabványa a Web szolgáltatások és ezek kapcsolódó nyílt szabványai. Ennek köszönhető, hogy napjainkban előszeretettel használják rendszerek tervezésénél a webszolgáltatásokat, felkészítve ezzel a fejlesztett alkalmazásainkat a későbbi együttműködésre. hiszen a kész rendszer egyszerűbben változtatható, valamint a komponensei újra felhasználhatóak.

Összetett üzleti szolgáltatások megvalósítására tipikusan meglévő szolgáltatások kompozíciójával kerülhet sor. A webszolgáltatások közötti választásnál azonban fontos szempont, hogy a választott szolgáltatás szolgáltatás-minősége megfelelő színvonalú legyen. (Szolgáltatás minőség alatt a funkcionális teljesítőképességen túl a nem-funkcionális teljesítményparaméterek megfelelő minőségét értjük.) Számos publikáció foglalkozik azzal, hogy hogyan érdemes a szolgáltatások között választani, a jobb megoldások dinamikusan alkalmazkodnak a szolgáltatás-minőségi szempontok változásaihoz. Ezen változások követéséhez szükség van arra, hogy a webszolgáltatást igénybe vegye a szolgáltatás-minőség változását monitorozó rendszer.

Jelen munkám során olyan szolgáltatás-minőségi szempontokat követő megközelítést és rendszert dolgoztam ki, ami megfelelő gyakorisággal veszi igénybe a webszolgáltatást az optimális üzemeléshez, vagyis figyel arra, hogy elég pontos adatokat nyerjen ki, ugyanakkor ne foglalja le túlságosan a rendszer kapacitásait, hiszen azokra az üzleti feladatok végrehajtása miatt van szükség. Munkám során olyan rendszert dolgoztam ki, ami könnyen hozzáépíthető meglevő rendszerekhez úgy, hogy nem érinti a már meglévő rendszerkörnyezetet de a megvalósított tesztelési stratégiák segítségével jelentősen optimalizálja azokat a monitorozó rendszereket, amik például csak egyszerűen fix időközönként figyelik az érintett szolgáltatások aktuális működési paramétereit, mint a rendelkezésre állás, válaszidő, funkcionálisan helyes működés vagy hibaüzenetek.

szerző

  • Bartók Attila Tamás
    mérnök informatikus
    nappali

konzulens

  • Dr. Martinek Péter
    egyetemi docens, Elektronikai Technológia Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést