Regisztráció és bejelentkezés

Kóros beszédhangok statisztikai analízise, és osztályozása

A beszédhang kutatókat és a foniáter szakorvosokat már évtizedek óta foglalkoztatja az a kérdés, hogy a beszédhangok akusztikai paramétereiből milyen módon állapítható meg a hangképzési betegségek mibenléte.

Ma már a technológiai fejlettség lehetővé teszi, hogy nagy számú mintán statisztikai vizsgálatokat, valamint osztályozást tudjuk végezni. Ehhez a kóros beszédhangokat tartalmazó, jól megtervezett és címkézett adatbázisra van szükség. Ez ideig a kutatók széles körben csak kitartott hangokat tartalmazó adatbázisokat használtak a vizsgálatokhoz. A valóságban azonban a kommunikációban a folyamatos beszédet ítéljük meg, továbbá a tapasztalt audiológus, fül-orr-gégész és foniáter szakorvosok is a folyamatos beszéd alapján döntenek és sorolják be a páciens hangját egy szubjektív minőségi skála szerinti csoportokba.

Ezért határoztuk el, hogy mi a folyamatos beszéd hangjait vizsgáljuk, és jelentősen támaszkodunk a foniátriai gyakorlatban alkalmazott szubjektív minőség szerinti osztályozásra is. Továbbá a kutatásnál felhasználjuk a gépi beszédfelismerés eredményeit is. Az adatbázis hanganyagának gyűjtését három éve kezdtük el és azóta is folyamatosan bővítjük az Országos Onkológiai Intézet Fej- és Nyaksebészeti Osztályának III. számú ambulanciáján.

Elsődleges célunk az egészséges és kóros minták statisztikus elemzése és automatikus elkülönítése. Az adatbázisban, a folyamatos beszéd magánhangzói kvázi stacioner szakaszainak statisztikai vizsgálata alapján meghatároztuk azokat a akusztikai paramétereket, amelyek a leglényegesebbek az egészséges és kóros minták elkülönítésében. Majd ezek után az elemzési eredményekre támaszkodva SVM (Support Vector Machine) alapú osztályozót hoztunk létre. Alkalmasan megválasztott tesztelési sorozattal az osztályozást optimalizáltuk. Az eredmények azt mutatják, hogy a folyamatos beszéd alapján az egészséges és kóros minták szétválaszthatók.

szerzők

 • Imre Viktor
  villamosmérnöki
  nappali
 • Barlangi Renáta
  mérnök informatikus
  nappali

konzulens

 • Dr. Vicsi Klára
  egyetemi magántanár, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

II. helyezett