Regisztráció és bejelentkezés

Kotlin alapú szoftverfejlesztés vizsgálata egy peer-to-peer fájlmegosztó alkalmazás elkészítésével

A Java nyelv első verzióját 1995-ben adták ki azzal a "Write once, run anywhere" szlogennel, melyet egy absztrakt számítógép specifikálásával, a Java Virtual Machine (JVM) segítségével érték el. Az azóta eltelt 22 év alatt 9 újabb verziót adtak ki, melyekkel sikerült egy még mai szempontontok szerint is modern nyelvet létrehozni úgy, hogy végig kompatibilis maradt a régebben írt kóddal is. Ennek köszönhetően hatalmas sikerre lelt, ma már az egyik legkeresettebb programozási nyelvnek minősül.

A JetBrains nevű cseh cég első terméke, az IntelliJ is egy Java fejlesztő környezetként kezdte életét, mely az elsők között biztosított fejlettebb funkciókat a programozók számára. A folyamatos fejlesztések, illetve a nyílt forráskódúság támogatásnak köszönhetően jó hírnevük lett, mára már a legismertebb cégek közé tartozik fejlesztők körében, több mint 600 dolgozóval és 21 termékkel, szoros kapcsolatban állva az Android operációs rendszerrel.

Mivel a szoftverük nagy részét ők is Java nyelven írták, rengeteg olyan problémába, illetve hiányosságba futottak, melyre a Java verziókompatibilitása miatt még csak lehetőség se volt kijavítani. Ennek megoldására 2011-ben jelentették be, majd 2012-ben adták ki a saját JVM alapú nyelvüket, a Kotlint, mely egy mindenki számára ingyenesen használható nyílt forráskódú projektük lett. Azóta aktív fejlesztés alatt áll, számos újabb funkcióval kiegészítve, mely még tovább növelte az emberek bizalmát a nyelvben.

Teljesen kompatibilis a Javaban fejlesztett kóddal, a kettő között egyszerű a kommunikáció, ez ideálissá tette az Android alapú fejlesztésre. Bár a Google által fejlesztett operációs rendszerre általában Java alapon fejlesztettek, az nem a Java által specifikált JVM-re fordult, ezért nem volt garantálva, hogy egy későbbi módosítás nem lehetetleníti-e el a Kotlinban írt alkalmazásokat. Az ilyen félelmek miatt a Google 2017-ben bejelentette, hogy a Kotlin az Android hivatalosan is támogatott nyelvévé válik, ezzel is bíztatva az ilyen irányú törekvéseket.

Dolgozatomban a Kotlin nyelv alapú fejlesztést fogom összehasonlítani más modern nyelvvel, különös figyelmet fordítva a Javara. Ezt egy általam megírt nyílt forráskódú peer-to-peer fájlcserélő (BitTorrent) könyvtár, illetve alkalmazás segítségével teszem. Megvizsgálom, milyen plusz funkciókkal rendelkezik a nyelv, ezeknek előnyeit, illetve hátrányait. Különböző metrikák alapján vizsgálom a Javaval szembeni teljesítményét Android, illetve számítógépes környezetben.

szerző

  • Pásztor Dániel
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Ekler Péter
    Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Morgan Stanley Jutalom