Regisztráció és bejelentkezés

Műholdfedélzeti in situ biodoziometria kísérlet fejlesztése

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéke 2010-ben a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetével együttműködve egy „in situ” kiértékelésű műholdfedélzeti kísérletre vállalkozott, melynek célja élő szervezetek földön kívüli túlélési esélyeinek vizsgálata. Az együttműködés előzményének tekinthető a Semmelweis Egyetem Nemzetközi Űrállomás Expose-R modulra feljuttatott kísérlete. Ezzel az a probléma, hogy a kiértékelés a Földre visszahozva (in vitro), az itteni berendezésekkel történik, így nem ismerhetjük meg a folyamat dinamikáját. Felmerült egy olyan berendezés készítésének az igénye, mely a problémát kiküszöböli.

A dolgozatban a kísérlet földi kiértékelésének folyamatát, az új berendezés blokkvázlatát, annak megvalósított részegységeit és az elvégzett mérések eredményeket mutatjuk be. A tudományos kísérlet asztrobiológiai és informatikai hátterét Goldschmidt Gergely képviseli, míg a villamosmérnöki oldalon Kovaliczky Éva áll.

A földi kísérlet során kvarclemezre párologtatott polikristályos uracil vékonyréteget világítunk meg UV fénnyel. A 280 nm-hez közeli frekvenciájú sugárzás által kiváltott primidin dimerizáció rövidebb hullámhosszú fény hatására megfordul, a dimerek monomerizálódnak. A kísérlet lényegét ennek a két folyamat kinetikájának a vizsgálata adja. Feladatunk célja ugyanezen méréssorozat megismétlése űrbéli körülmények között.

A konferencián ismertetjük az eddig elkészült eszközöket, a detektor erősítőt és a mérési adatgyűjtő rendszer egyes részeit. A kísérlet tápegysége és fedélzeti szoftver fejlesztés alatt áll. Mivel a berendezés az űrbe készül, ezért a tervezés során figyelembe kell venni, hogy a földi fizikai körülményektől eltérő behatások fogják érni az eszközöket. Az alkalmazott villamosmérnöki megoldásokon túl bemutatásra kerülnek a mérési eredmények és az ezekből levont konklúziók.

szerzők

 • Goldschmidt Gergely
  egészségügyi mérnöki
  nappali
 • Kovaliczky Éva
  villamosmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Szabó József János
  tudományos munkatárs, Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék
 • Dr. Rontó Györgyi
  , SOTE Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet (külső)

helyezés

III. helyezett