Regisztráció és bejelentkezés

Algoritmusok közvetlen hardverbe történő fordítása VHDL alapú modellezés felhasználásával

A szerző számos, a szakirodalomban ismert mikroprocesszor VHDL modelljének összehasonlító vizsgálata után előre meghatározott szempontok alapján az Intel 8051-es mikroprocesszort választotta ki [1]. Az ismertetésre kerülő kutatás célja az volt, hogy a mikroprocesszor VHDL nyelvű [2] leírását hogyan lehet úgy kiegészíteni, hogy a modellezett mikroprocesszor a gépi kódtól a magasszintű programozásig többféle szinten is programozható legyen.

A kialakított komplexnek tekinthető hardver modellhez magasszintű programozási nyelvként a C nyelv került felhasználásra, amelyhez a szerző egy cross compilert alkalmazott. A kidolgozott összetett hardver és szoftver modell részeként a szerző kifejlesztett egy speciális nevű VHDL modult, amely a VHDL modellt illeszti a fordítóhoz.

A kifejlesztett HexDecode modul működését szimulációs úton optimalizálta, majd illesztette a mikroprocesszor VHDL modelljéhez. Így a mikroprocesszor által végrehajtandó programot a processzor a ROM-ja helyett az Intel belső szabványa szerinti adatállományból olvassa ki.

Az elvégzett és szimulációs úton igazolt fejlesztések eredményeképpen olyan összetett hardver és szoftver együttes tervezéséhez alkalmas, intelligens processzor modell jött létre, amely alkalmas egy magasszintű nyelven (C nyelv) létrehozott algoritmusok közvetlen hardverbe történő fordítására.

szerző

  • Minkó Bálint
    villamosmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Hosszú Gábor
    , (külső)

helyezés

Jutalom