Regisztráció és bejelentkezés

Nyilvános servereless szolgáltatások teljesítményvizsgálata

A felhő rendszerek manapság számos új képességgel rendelkeznek, ezek közül az egyik kiemelkedő megoldás a serverless computing [1]. A kutatásom alapvető célja a manapság kialakuló serverless felhő architektúrák különböző nyilvánosan elérhető megoldásainak (AWS Lambda [2], Google Cloud Functions [3], Azure Functions [4]) feltérképezése, azoknak részletes tanulmányozása és mérése különböző szempontok szerint.

A fő célkitűzések között különös tekintet kap kutatásomban a hálózati alkalmazások és rendszerek szempontjából történő vizsgálatok. Ezek a szempontok mind sokrétű teljesítmény vizsgálatot, mind valós életbeli felhasználási módokat magukban foglalnak. Az így megkapott eredményeket különböző adatvizualizációs módszerekkel szemléltetem. Ezek átfogó képet adnak a technológia adottságairól, valamint segítik a pozitív és negatív tulajdonságainak felderítését is, így lehetővé téve, hogy további munkákban, ezen adatok segítségével kutatást lehessen végezni a jelenleg problémás területek megoldására.

A dolgozatban bemutatom az összeállított mérési keretrendszert, ami különböző nyilvános servereless szolgáltatásokon képes méréseket végezni. A megismert platformok más hálózaton kapcsolódó elemekkel, például adatbázisokkal és adattárakkal való együttműködésére is kitérek. A méréseket több környezetben, felhasználói hálózatról, felhőn belülről, valamint más felhő szolgáltatótól is elvégeztem, ami lehetőséget ad arra, hogy még átfogóbb képet kapjunk a lehetséges felhasználásokról. Az eredményeket elemzem és értékelem, ezek alapján konklúziókat vonok le a vizsgált platformok képességeiről.

Irodalomjegyzék:

[1] Martin Fowler, Serverless Architectures, online: https://martinfowler.com/articles/serverless.html, last update: 22 May 2018

[2] Amazon Web Services, AWS Lambda, online: https://aws.amazon.com/lambda/, 2018.

[3] Google Cloud, Google Cloud Functions, online: https://cloud.google.com/functions, 2018.

[4] Microsoft, Azure Functions, online: https://azure.microsoft.com/hu-hu/services/functions/, 2018.

szerző

  • Hegyi Gellért István
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Maliosz Markosz
    docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

BME TMIT - Trón Tibor Emlékdíj III. helyezett