Regisztráció és bejelentkezés

Beltéri lokalizációs rendszerek kommunikációs és adatfeldolgozási architektúrája

Az élet minden területén állandó kérdés, hogy hogyan lehetne költséghatékonyabban, kevesebb erőforrás felhasználásával több értéket teremteni, legyen szó akár ipari alkalmazásról vagy közszolgáltatásról. A valósidejű beltéri lokalizációs rendszerek kiépítése sok más IoT, azaz Internet of Things alkalmazás mellett mindkét említett területen változást hozhat. Ipari környezetben például versenyelőnyt szerez az a vállalat, amely valósidőben működő megfigyelő rendszere segítségével automatikusan rögzíteni tudja, hogy az adott pillanatban hol tárolja eszközeit, így könnyebbé téve elérésüket. A közszolgáltatásokat tekintve egy kórházban lerövidülhet a betegút és így javulhat az ellátás színvonala, ha a beteget intelligens rendszer követi és navigálja. Összességében kijelenthető, hogy a beltéri lokalizációs rendszerek beépítése alapvetően befolyásolhatja a hatékonyságot alkalmazási területtől függetlenül.

Dolgozatomban UWB (Ultra Wide Band) és BLE (Bluetooth Low Energy) alapú valósidejű beltéri lokalizációs rendszereket osztályozok vizsgálva architektúrájukat, teljesítményüket és egyéb jellemzőiket. A vizsgált paraméterekhez, mint például a pozíció meghatározás pontossága, vagy a rendszer skálázhatósága, robosztussága, részletező leírást nyújtok a szakirodalomra támaszkodva. Kutatásomhoz nemzetközi és hazai vállalatok termékeiről átfogó összehasonlítást végzek felhasználva a korábban összeállított szempontrendszert. A rendszerek ilyen osztályozása a konkrét feladatok megoldásakor fontos támpontokat nyújthat technológiák és kommunikációs módszerek kiválasztásában, az architektúra kialakításában.

Az osztályozás elméleti elvégzése mellett egy megvalósított rendszeren is bemutatom a rendszertervezési és verifikációs feladat folyamatát és eredményét. Összefoglalom a megvalósított rendszer műszaki jellemzőit, és bemutatom a kialakított rendszer konkrét alkalmazását egy esettanulmány formájában. Végezetül megállapítom az ismertetett rendszer jellemzőit méréseimmel, amelyek eljárásait és eredményeit is bemutatom.

szerző

  • Vida Gergely Bernát
    Villamosmérnöki szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Varga Pál
    egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

Jutalom