Regisztráció és bejelentkezés

Lokális IoT felhők közötti biztonságos, szolgáltatásalapú adatkommunikáció

Az infokommunikációs technológiák fejlődésének, valamint az összekapcsolható szenzorok és beavatkozók széles körű elérhetőségének köszönhetően egyre elterjedtebbek az IoT, azaz Internet of Things keretrendszerek. Ezek segítségével egyre összetettebb rendszereket építünk, melyekben rengeteg szenzor és különböző valamilyen formában intelligensnek tekinthető komponens működik együtt. Az IoT eszközöket az iparban is széleskörűen alkalmazzák, ilyen kontextusban IIoT, Industrial Internet of Thingsnek nevezzük őket.

Az IoT eszközök korlátozott erőforrásokkal rendelkeznek, ezért biztonságos kommunikációjuk nagyobb technológiai kihivást jelent, mint fejlettebb eszközök esetében. Ugyanakkor a biztonság kérdése itt is ugyanolyan fontos, nem hagyhatjuk őket könnyű célpontként a támadók számára.

Dolgozatomban szeretném bemutatni az Arrowhead keretrendszert, mely az ipari automatizálásra fókuszál és egy kidolgozott, biztonságos keretet szeretne nyújtani a beágyazott rendszerek együttműködéséhez. Alapjául a lokális felhők szolgálnak; ezek felelnek az adatbiztonságért, a valós idejű követelmények teljesítéért, vagy a folyamatok és konfigurációk követhetőségéért is.

A keretrendszer működése során gyakran adódik olyan helyzet, hogy egy lokális felhő képtelen kiszolgálni az össszes hozzá érkező kérést. Ezért is fontos, hogy létre tudjunk hozni biztonságos kapcsolatot olyan lokális felhők között, amelyeknek funkcionálisan egyébként megvan a lehetőségük szolgáltatást nyújtani egymás számára.

A megoldás részeként szeretném az Arrowhead keretrendszert egy új modullal bővíteni, amely együttműködik a keretrendszer már meglévő központi rendszereivel. Az új modul arra hivatott, hogy biztonságos adatutat hozzon létre a két lokális felhő között. A koncepció helyességének bizonyításaként ezt socketek és egy AMQP (Advanced Message Queuing Protocol) protokollon alapuló RabbitMQ szerver segítségével valósítottam meg, Java technológiával.

szerző

  • Szeles Nikolett
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Varga Pál
    egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

Ericsson Magyarország Jutalom