Regisztráció és bejelentkezés

Green-IoT keretrendszer okos otthonokhoz

A Gartner tavalyi és idei, 2017-es jelentésben is az elvárási görbe csúcsán vannak az okos otthonokkal kapcsolatos megoldások [1]. A folyamatos technológiai újításoknak köszönhetően az olyan nagyvállalatok, mint a Google, az Amazon, vagy a Xiaomi is saját okos otthon megoldással lépett be a piacra az utóbbi években. Ezen eszközök felhasználói szemszögből kellemesek, könnyű őket használni és megfizethetőek. Néha hibásan illetve furcsán működnek, de mégis nagy népszerűségnek örvendenek. Ez még korántsem egy kiforrott terület, a felhasználók nincsenek pontosan tisztában az igényeikkel – tehát a vállalatok próbálják őket kitalálni, sok sikeres és sikertelen próbálkozáson keresztül. A felhasználók adatai jellemzően bekerülnek a nagyvállalatok IT felhőibe, ahol a jogviszonytól függően akár adatbányászati tevékenység is folyhat segítségükkel. Az általam tervezett és megvalósított Green-IoT keretrendszer ilyen szempontból próbál kitűnni: valós felhasználói igények lettek figyelembe véve a tervezés során, és az igényeikkel tisztában lévő felhasználónak készülnek.

Az általam készített Green-IoT keretrendszer egy összekapcsolt, de mégis moduláris rendszer, amely kis energiaigényű szenzorokból és beavatkozókból épül fel. A szenzorok megbízhatóak és pontos méréseket végeznek, a beavatkozók ezen eseményekre reagálnak, ezáltal megkönnyítve a felhasználó mindennapjait. Ezek felhasználhatóak az otthonban fellelhető fogyasztók energia-igényének monitorozására, a nem-használt eszközök kikapcsolására, vagy akár energia-igényes folyamatokhoz szükséges áram előteremtésének vezérlésére. A többi platformmal ellentétben a konfigurációs rendszernek köszönhetően bármilyen felhasználói igény kielégíthető, hiszen minden a felhasználó kezében van – legfőképp a saját adatai. Fontos kihangsúlyozni, hogy a jelenleg elterjedt rendszerekkel ellentétben az adatainkat nem osztjuk meg a keretrendszer gyártójával vagy üzemeltetőjével.

E dolgozatban bemutatásra kerülnek ennek a rendszernek a tervezési, implementációs illetve verifikációs lépései. Nagyon fontos a rendszer skálázhatósága és integrálhatósága más rendszerekkel. Az Arrowhead keretrendszerrel [2] való integrálhatóság különösen fontos szerepet kap, mivel ez egy olyan nagy európai innovációs konzorcium által fejlesztett, szabványosítás alatt álló keretrendszer, amelyet várhatóan a mindennapjainkban fogunk használni. A dolgozat a Green-IoT keretrendszer tervezésének, implementációjának és verifikációjának bemutatása mellett annak jövőbeli terveit is taglalja.

[1] Gartner Inc. - Top Trends in the Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies, 2017 http://www.gartner.com/smarterwithgartner/top-trends-in-the-gartner-hype-cycle-for-emerging-technologies-2017/

[2] J. Delsing (ed.) - IoT Automation: Arrowhead Framework, CRC Press, 2017.

szerző

  • Tanyi Szvetlin
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Varga Pál
    egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

Audi Hungaria III. helyezett