Regisztráció és bejelentkezés

Útválasztási algoritmus feljesztése műholdas ad-hoc hálózatokra

A kisműholdak (pl. CubeSat) rendszerében ritkán adódik lehetőség egynél több földi bázisállomás létrehozására, ami azt jelenti, hogy csak a keringési pálya egy rövid szakasza idején lehetséges a műholddal való kommunikáció. Ezért a működésébe történő beavatkozásra csak viszonylag szűk időkeretben van lehetőség. Ennek a nehézségnek a megoldása volt az elvégzett kutatás célja: állandó kommunikáció megteremtése a műhold és a földi bázisállomás között, amely segítheti a műhold küldetésének teljesítését.

A folyamatos kommunikáció biztosítására a szerző egy ad-hoc hálózatot tervezett, amely több kisműhold együttműködésével egy hibatűrő, önjavító és könnyen bővíthető hálózatot hoz létre. A műholdak közötti ad-hoc hálózat kialakítására és az alkalmazható útválasztási algoritmusra számos módszer ismert a szakirodalomból, azonban ezek egyike sem használja fel műholdak helyzetéből adódó helyfüggő információt [1] vagy feltételezik az egyes műholdak keringési pályáinak ismeretét [2].

A szerző kifejlesztett egy műholdas ad-hoc hálózati alkalmazásokra optimális, új elveken alapuló útválasztási algoritmust. A kidolgozott eljárás kihasználja a műholdak térbeli helyzetét anélkül, hogy a műholdak keringési pályáinak ismeretére szükség lenne. A kialakított útválasztási algoritmus feltételezi, hogy a vett jelekből ki lehet számolni az adó és vevő egységek közti távolságot és az egymáshoz képesti relatív helyzetüket, amely alapján az egyes műholdak keringési pályái megbecsülhetők.

A kifejlesztett algoritmus és annak legfontosabb paraméterei ismertetésre kerülnek a szerző által erre a célra kifejlesztett útválasztás szimulátor segítségével. Annak érdekében, hogy a szimuláció minél valósághűbb legyen, a szerző a világűrben keringő CubeSat műholdak keringési pályáit vette alapul a számítások során.

szerző

  • Jeney György András
    villamosmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Hosszú Gábor
    , (külső)

helyezés

III. helyezett