Regisztráció és bejelentkezés

Környezetbarát többrétegű hálózatok: Hogyan csökkenthető a fogyasztás?

Környezetbarát többrétegű hálózatok: Hogyan csökkenthető az energiafogyasztás?

Hauer Cecília V. Vill., hauercili@gmail.com

Konzulens: Cinkler Tibor TMIT, cinkler@tmit.bme.hu

Napjainkban a „green IT”, azaz a zöld infokommunikáció nagyon aktuális téma, hiszen a gazdasági élet fő területein is cél az energiatakarékosság, a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentése és ezzel együtt az energiafogyasztás minimalizálása. Az információs és kommunikációs rendszerek teljes energiafelhasználása mára már meghaladta a közúti közlekedését. Az IT kiadások egytizedét jelenleg az energiaszámlák teszik ki, és előrejelzések szerint ez hamarosan a felét is elérheti. [1] Mindezeknek természetesen megvan a környezetre gyakorolta komoly hatása is: kutatások szerint az infokommunikációs szektor felelős a teljes CO2 kibocsátás 2%-áért, ami összehasonlításképpen megfelel a világ légiközlekedésének CO2 kibocsátásával. [2], [4]

Dolgozatomban megvizsgálom a többrétegű hálózatok teljesítményének alakulását különböző szempontok figyelembe vételével. Megmutatom, hogy a gerinchálózatokban sem a tisztán optikai, sem a tisztán elektronikus eszközhasználat nem eredményez hatékony megoldást a költséges energiafelhasználás problémájára. Ezt a gondolatot egy többrétegű hálózatot modellező, ún. hullámhossz-gráfon [3] végzett szimulációs eredményekkel támasztom alá, ahol az útvonalválasztás révén érhető el az energiafogyasztás csökkentése. Elkészítettem egy egyszerűsített költségfüggvényt az útvonal-választási szempontok figyelembe vételével. Az eredményből kitűnik, hogy a két technológia kombinációja révén megállapítható az energiafogyasztás minimuma.

A közeljövőben tervezem további energiafelhasználást csökkentő módszerek, mint a szelektív kapcsolás vagy a szakaszok bitsebességének adaptív változtatásának [2] vizsgálatát és a hullámhossz-gráfra való adaptálását.

szerző

 • Hauer Cecília
  villamosmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Cinkler Tibor
  egyetemi tanár, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Dr. Hegyi Péter
  , Ericsson Magyarország Kft. (külső)

helyezés

Jutalom