Regisztráció és bejelentkezés

Hálózati kódolás alapú médiaszórás elosztott hálózatokban

A változatos hálózati interfésszel rendelkező okostelefonok elterjedése lehetővé tette a nagyméretű heterogén hálózatok megjelenését. A mozgásban levő fogyasztók által használt interaktív multimédia gazdag alkalmazások jelentős többletforgalmat generál, amely új tartalom elosztó mechanizmusok használatát teszi szükségessé. A hálózati kódolás (network coding) egy olyan megoldás, amely –a csatornakódolással szemben- az adatok hálózaton belüli csomópontokban keveri (újrakódolja) az adatot. Ezáltal a hálózaton keresztül nagyobb méretű adatfolyamokat lehet átvinni, amely nagyobb hasznos hálózati kihasználtságot eredményez [1].

Amennyiben a hálózati hatékonyság rovására javítunk a késleltetés mértékén, a nélkül hozhatunk létre egy elosztott többpont-többpont interaktív kommunikációs keretrendszert, hogy a kommunikációt a kliens-szerver alapokon szerveznénk. A mi javaslatunk a hálózatban véletlenszerűen és lineárisan kódolt megoldás (random linear network coding - RLNC) használata a gyengébb hálózati kapcsolatú felhasználók médiafolyamainak késleltetésének csökkentésére. Ennek érdekében a videó folyam kereteit és a fejléceket úgy terveztük meg, hogy adott hálózaton csomópont több folyam és több kódolási pont csomagjait is kezelni tudja.

A dolgozatunkban bemutatjuk az általunk épített, peer-to-peer élő videó folyamot kezelő teszthálózatot, mely több hálózati kódolási megoldást támogat. A teszthálózat csomópontjait Android okostelefonok alkotják, melyek segítségével bizonyítottuk megoldásunk megvalósíthatóságát és teszteltük annak teljesítményét. Eddigi eredményeink alapján úgy gondoljuk, hogy a hálózati kódolást érdemes reális alternatívaként figyelembe venni az elosztott hálózati alkalmazások fejlesztése során.

[1] R. Koetter, M. Medard, “An algebraic approach to network coding”, Transactions on Networking, October 2003

szerzők

 • Soós Ádám
  mérnökinformatikus
  nappali
 • Zalatnay Zsolt
  mérnökinformatikus
  nappali
 • Weimann András
  mérnökinformatikus
  nappali

konzulensek

 • Dr. Simon Csaba
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Dr. Maliosz Markosz
  docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom