Regisztráció és bejelentkezés

Mikrohullámú jelforrás tervezése

Napjainkban a rádiózás egyre inkább szoftveres úton, egyszerűen rekonfigurálható szoftverrádióval valósul meg. Minél több feladat szoftveres megoldása univerzálisabbá teszi az eszközt, és olcsóbb is lehet, mint egy analóg célhardver.

Mielőtt azonban a jel digitalizálásra kerülne, több analóg részegység is szükséges: széles- vagy többsávú antenna, keverő, a keverőhöz hangolható helyi oszcillátor, szűrők, erősítők, ugyanis több tíz GHz-es frekvenciájú jeleket nem tudunk digitálisan feldolgozni.

TDK dolgozatom témája egy 9GHz körül hangolható mikrohullámú szinuszos jelforrás tervezése. Az oszcillátor aktív eleme mikrohullámú tranzisztor, a tápvonalak és rezonátorok mikroszalagvonalas struktúrájúak, a hangolóelemek pedig varaktor diódák. A hangolás kvarcreferenciás fáziszárt hurok segítségével történik.

A nagy frekvencia, illetve tokozott diódák használata miatt az oszcillátort 3GHz körül valósítottam meg, majd analóg frekvenciaháromszorozóval érhető el a kívánt kimeneti frekvencia. A sokszorozáshoz szükséges nemlinearitás és a kimeneti jelszint, valamint a felharmonikusok elnyomásának biztosítása érdekében mind a 3, mind a 9GHz körüli sávra terveztem egy egy erősítőt és sáváteresztő szűrőt. A fáziszárt hurokba való visszacsatoláshoz egy Wilkinson teljesítményosztó is készült.

Az áramköröket az AWR Microwave Office áramkörszimulátor és CST Microwave Studio térszimulátor szoftverek segítségével végeztem, majd az elkészült áramkörök alkatrészeinek beültetése után megmértem az áramkörök és a jelforrás különböző jellemzőit. 

szerző

  • Cseppentő Bence
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Berceli Tibor
    Professor Emeritus, Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet I. helyezett