Regisztráció és bejelentkezés

Sztratoszférikus ballon fedélzetére készített asztrobiológiai kísérlet

Az Európai Űrkutatási Hivatal minden évben meghirdeti a BEXUS nevű programot, melyben egyetemi hallgatók Európa különböző egyetemeiről készíthetnek kísérleteket egy sztratoszférikus ballon fedélzetére. Ebben az évben a 14. és a 15. BEXUS ballon került felbocsájtásra. Ezek közül a másodikra, a BEXUS 15-re került fel a "BioDos" kísérlet, amely a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetének Biofozikai Kutatócsoportja és a BME HVT Űrkutató Csoport 708-as labor együttműködésének keretében készült. A kísérlet legfontosabb tudományos célja az UV sugárzás hatásának vizsgálata biokémiai mintákon.

A BEXUS 15 ballon startja 2012. szeptember 25-én megtörtént, jelenleg a repülés alatt hibamentesen működő kísérlet által mért adatok feldolgozása, kiértékelése folyik. A kísérlet során UV-tartományban érzékeny szélessávú szilícium-karbid fotodiódákat használtunk a sugárzás mérésére, melyeket a ballon gondolájára szereltünk fel egymásra merőlegesen úgy, hogy a detektorokra mind a négy irányból essen sugárzás. A kísérlet öt különálló egységből épül fel, melyek közül négy tartalmazta a detektorokat, egy pedig a központi feldolgozó egységet és a tápellátást biztosította.

Dolgozatunkban bemutatjuk a BioDos kísérlet részletes felépítését, fejlesztési fázisait és kvalifikációját, kiemelve az adatgyűjtés folyamatát, az új optikai mérési és kalibrálási módszerek kifejlesztését, valamint a kísérlethez szükséges tudományos hátteret.

szerzők

 • Gorócz Vilmos Gábor
  mérnökinformatikus
  nappali
 • Grósz Veronika Anna
  biomérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Szabó József János
  , Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék
 • Dr. Csurgai-Horváth László
  egyetemi docens, (külső)
 • Dr. Rontó Györgyi
  emeritus professor , Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet I. helyezett