Regisztráció és bejelentkezés

Rekonfigurációs megoldások és hatásuk

Az FPGA eszközök egyre gyakrabban kerülnek felhasználásra hálózati hardverekben, különböző hardveres gyorsító feladatokat ellátva. Az FPGA felhasználási módjai között egy új terület a rekonfiguráció használata különböző eszközökben. A rekonfigurációval az eszköz teljes, vagy csak részleges megváltoztatására is lehetőség van.

A rekonfiguráció megvalósítására több fejlesztői eszköztár is rendelkezésre áll, melyek különböző követelménnyel rendelkeznek, valamint különböző lehetőségekkel és korlátokkal bírnak. Felhasználási módjait tekintve a rekonfiguráció ideje, energiaigénye és módja meghatározó az alkalmazások szempontjából.

A rekonfigurációval szorosan összekapcsolódott az energiahatékonyság kérdése is, mivel a rekonfiguráció alkalmazásával jelentősen csökkenthető az eszköz energiaigénye. A rekonfigurációs megoldásokról eddig még nem született egy átfogó tanulmány, amiben az egyes lehetőségek elkészítéséhez szükséges elvárások és a megoldások hatása is összegezve van.

A TDK dolgozatom egyik felében a rekonfigurációs megoldásokat vizsgálom. Az egyes lehetőségek vizsgálata során kitérek a megvalósítás során alkalmazott technikákra és a megvalósításhoz szükséges feltételekre. A TDK-m másik felében azt vizsgálom, hogy az egyes rekonfigurációs eljárásokkal milyen pozitív hatást lehet elérni az energiafelhasználás terén. A munka során elsősorban a hálózati környezetben használt eszközökkel kapcsolatos megoldásokat vizsgálom. Az egyes rekonfigurációs lehetőségek esetén összefoglalom, hogy azok milyen módon alkalmazhatóak hálózati környezetben a energiahatékonyság növelésére.

szerző

  • Kövesdi János
    mérnökinformatikus
    nappali

konzulens

  • Moldován István
    óraadó, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék