Regisztráció és bejelentkezés

A feszültség alatti munkavégzés elemzése gazdasági megtérülés szempontjából

Összefoglaló

A mai világban az energiaéhséget egyre nehezebb és nehezebb kielégíteni. A hálózati engedélyesek számára fontos, hogy mindig megbízhatóan, és megfelelő színvonalon szolgáltassák a fogyasztók számára a villamos energiát. Azonban ez lehetetlen lenne abban az esetben, ha karbantartási, javítási munkálatok miatt, folyamatosan feszültségmentesíteni kellene a hálózat érintett részeit. Emiatt a cégek jelentős bevételkiesést szenvednének el, valamint a felhasználói elégedettség és a hálózati engedélyesek felé tanúsított bizalom is csökkenne. Ezen problémákra egy lehetséges megoldást nyújt a feszültség alatti munkavégzés. Ezen munkamódszerrel úgy lehet a hálózaton munkálatokat végezni, hogy nem kell a hálózatrészt feszültségmentesíteni, így kiesés sem lesz, s ezáltal a szolgáltatás színvonala állandó marad.

Mai profitorientált világunkban, mint minden munkavégzést, így a FAM munkákat is fontos elemezni a megtérülés, gazdaságosság és költségek terén. Ezen dolgozatban a feszültség alatti munkavégzés kerül elemzésre gazdasági mutatók alapján, illetve a releváns munkavégzés hasznosságának demonstrálása végett összehasonlításra kerül más módszerekkel, amellyel jól szemléltethető a költségek, s ezáltal a technológiák közti különbség.

A szolgáltatást más mutatók alapján is lehet értékelni, a hálózati engedélyesek munkájának színvonalát, minőségét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (röviden MEKH) mutatószámai szabályozzák. A hálózati engedélyeseknek jól átgondolt érdekük ezen mutatószámok alacsonyan tartása, hiszen ezzel az ő teljesítményüket osztályozzák. Munkámban a költségeken kívül két mutató számítása, illetve ezen mutatók változása kerül bemutatásra a FAM technológia alkalmazásának fényében. Egyik a MEKH 1 mutató, amely a fogyasztói kiesések számát mutatja be, a másik pedig a MEKH 2 mutató, amely a kiesések idejét vizsgálja.

Nyilvánvaló, hogy a FAM technológia alapjaiban változtatta meg a villamos energetika világát, így fontos foglalkozni ezen módszer előnyeivel és hátrányaival, bemutatni a munka során felmerülő költségeket, illetve összehasonlítani más munkamódszerekkel, és így nyerve értékes összehasonlítási alapot a technológiák között.

szerző

 • Kovács Márton
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Németh Bálint
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék
 • Dr. Göcsei Gábor
  Egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Morgan Stanley Jutalom