Regisztráció és bejelentkezés

Újfajta előrejelzési eljárás a dinamikus távvezeték terhelhetőség területén

A villamosenergia hálózat egyes berendezéseinek terhelhetősége a saját jellemzőin kívül (pl. vezetők keresztmetszete) a berendezésre ható paraméterek függvényében is igen tág határok között változhat. Ezen megközelítés alapján célszerű lehet az egyes berendezések terhelhetőségét valós időben, a mindenkori aktuális körülmények alapján kalkulálni.

A távvezetékek dinamikus terhelhetőségének számítása lehetővé teszi, hogy a sodronyok által vezetett áram, illetve a távvezetéken továbbított teljesítmény értéke mindig az aktuális körülményektől függően a lehető legnagyobb legyen. A dinamikus terhelhetőség számításának jelentős gazdasági előnyei vannak a berendezések kapacitásnövelése terén, például az egyes, régebbi, elavultabb eszközök nagyobb terhelhetőséggel rendelkező egységekkel történő cseréjével szemben.

A távvezetékek dinamikus terhelhetőség számítása különböző terhelhetőség-modellezési eljárásokon alapul. Az előző tíz évben létrejött lehetséges számítási módokat alapul véve, azokat összehasonlítva és továbbfejlesztve a cél egy hatékony, új dinamikus terhelhetőségi modell létrehozása. Az új eljárás ötvözi a már meglévő terhelhetőségi modellek előnyeit, optimalizálja a számítás során figyelemben vett paraméterek számát, és minőségét, lehetővé téve, hogy az új modellen alapuló gyakorlati megoldások, a régebbi modellekre építő megoldásoknál egyszerűbben, költséghatékonyabban kivitelezhetők legyenek. Az új modellezési eljárás célja, hogy ajánlást tegyen a már meglévő modellek hiányosságainak kiegészítésére és előre jelezze a dinamikus távvezeték terhelhetőség értékeit.

szerző

 • Balangó Dávid
  villamosmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Németh Bálint
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék
 • Dr. Cselkó Richárd
  adjunktus, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Energetikai Szakkollégium Egyesület I. helyezett