Regisztráció és bejelentkezés

Transzformátor Állapot Tényező szakértői rendszer fejlesztési lehetőségei

Az erőátviteli transzformátorok a villamosenergia-átviteli rendszerek lényeges és egyik legértékesebb elemei. A transzformátorok üzembiztonságát legnagyobb mértékben a szigetelési állapot, a statikus- és dinamikus túl igénybevételek (villamos, mechanikus, termikus), az átvezető szigetelők, valamint a terhelés alatti átkapcsolók befolyásolják. Az említettek tükrében szükséges rendszerezett információkat gyűjteni a transzformátor állapotáról.

Az adatok gyűjtésére és kiértékelésre lett kifejlesztve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nagyfeszültségű Laboratóriumában a Transzformátor Állapot Tényező (röviden TÁT) szakértői rendszer. Segítségével a különböző diagnosztikai vizsgálatok eredményeit felhasználva átfogó képet kaphatunk a transzformátor jelenlegi állapotáról. A diagnosztikai eredményeken felül a szakértői rendszer figyelembe veszi a transzformátor hálózati és éghajlati viszonyait is. Napjainkban műszaki és gazdasági szempontokat is figyelembe véve a készülékek karbantartásának ütemezése az időszakos vizsgálatokról az állapotfüggő karbantartási gyakorlat felé mutat. A TÁT lehetőséget nyújt támogatni a karbantartási ütemezések kialakítását, valamint szolgáltatott eredményei segítségével a transzformátorok állapota objektíven hasonlítható össze..

Dolgozatomban bemutatom a meglévő Transzformátor Állapot Tényező szakértői rendszert, valamint célom a nemzetközi gyakorlat feltérképezése és a program kiértékelési metódusának tovább fejlesztése, melyhez szükséges a már meglévő kiértékelés felülvizsgálata.

szerző

  • Dobsa Máté
    mérnökinformatikus
    nappali

konzulens

  • Dr. Németh Bálint
    egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

II. helyezett