Regisztráció és bejelentkezés

Szigetelő rudak és szigetelő gémes gépjárművek periodikus vizsgálata

Kivonat

A jó minőségű villamosenergia-ellátás érdekében a megfelelő paraméterek megfelelő értéken tartása mellett létfontosságú, hogy az üzem a lehető legkevesebbet szüneteljen. A folyamatos energiaellátás fenntartásában létfontosságú szerepet játszik a feszültség alatti munkavégzés (FAM), melynek segítségével lehetőség nyílik a villamosenergia-hálózat berendezéseit működés közben javítani és azokon munkát végezni.

A munkavégzéshez használt eszközök alkalmasságának eldöntésére átvételi és periodikus vizsgálatokat írnak elő a vonatkozó szabványok. Előbbit a használatba vétel előtt, utóbbit pedig rendszeresen, meghatározott időközönként kell elvégezni.

Dolgozatomban FAM szigetelő rudak és a középfeszültségen (KöF) használatos szigetelőgémes kosaras gépjárművek szabványos méréseivel foglalkozom. Az említett eszközök vizsgálatánál a vonatkozó szabványok méréseit és határértékeit elemzem.

A FAM szigetelő rudak vizsgálatánál a mérési elrendezés felülvizsgálatát tűztem ki célul. Szigetelőgémes kosaras kocsik esetében a szabványos szigetelési ellenállás és szivárgó áram mérések határértékeinek megfelelőségét vettem górcső alá.

szerző

 • Mucsi Dénes
  villamosmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Németh Bálint
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék
 • Dr. Cselkó Richárd
  adjunktus, Villamos Energetika Tanszék
 • Dr. Göcsei Gábor
  Egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Jutalom