Regisztráció és bejelentkezés

A nagyfeszültségű FAM személyzet villamos ív elleni védelmének vizsgálata

A villamos energia megjelenése óta jelentősége nagymértékben megnőtt, felhasználási módja sokrétűvé vált. Nagy szerepet játszik a világ iparának lélegeztetésében, és mindezek mellett a lakossági felhasználása is nagy méreteket ölt. A felhasználói szokások – legyen az ipari vagy lakossági – megkövetelik a villamos energia folyamatos elérhetőségét.

Mint ahogyan a feszültség alatti munkavégzés technológia megnevezése is sugallja, esetében a karban tartott hálózati elem feszültség alatt áll, melyből adódóan a munkálat csak rendkívül szabályozottan, nagy odafigyeléssel történhet. Az előírások szigorú követelményeket állítanak a munkát végző személlyel, és a felhasznált munkaeszközökkel kapcsolatban is, a minél magasabb fokú személyi biztonság érdekében. Ennek ellenére előfordulhat, hogy külső okból, vagy a munkát végző személy hibájából kifolyólag olyan baleset történik, amely próbára teszi a szerelő által használt védőfelszerelés hatásosságát. Különösképpen nagy kockázatot jelenthet olyan veszélyhelyzet, amelyre az épp karbantartott hálózat fizikai és villamos jellemzői előreláthatólag nem engedtek következtetni a védőeszközök kiválasztásakor. Ebben az esetben megjelenhet olyan jellegű káros igénybevétel, amitől a védőfelszerelés nem mentesíti a viselőjét.

Nagyfeszültségű hálózaton jellemzően az úgynevezett potenciálon végzett munka módszere használatos. A módszer sajátossága, hogy az effajta munkát lehetővé tevő védőruházatnak a mechanikai igénybevételeken kívül Faraday kalitkaként kell a viselőjét védeni a nagy villamos térerősséggel szemben. Ezzel szemben a kis- és középfeszültségű hálózatokon alkalmazott ívvédelemről az aktuális NaF FAM védőruházatra vonatkozó IEC szabvány nem tesz említést, így nem követelmény.

Kis- és középfeszültségű hálózaton végzett feszültség alatti munkavégzés esetén az ívvédelem, mint potenciális veszély jelenik meg a rendszerek felépítéséből, és az ív által kisugárzott nagymértékű energiából kifolyólag. A hálózati elemek viszonylag kis távolsága miatt a különböző potenciálú részek és a szerelő egymástól kis távolságban vannak, ebből kifolyólag felmerül a villamos ív kialakulásának kockázata. Emiatt a munkát végző személy ívvédelmi felszereléseket visel, melyek védenek az ív különböző káros hatásai ellen.

Dolgozatomban a potenciálon végzett munkamódszerben előforduló elrendezéseket, illetve a magyar villamos hálózat jellemzőit figyelembe véve keresem azokat az eshetőségeket, amikor villamos ív alakulhat ki. A kialakuláson kívül fontos az ív által sugárzott energia mértéke és annak hatása, ezért keresem azt a számítási módot, mely nagyfeszültségű hálózatok esetében is helytálló. Az eredmények alapján összevetem a más feszültségszinteken használatos felszerelések védőképességét, a NaF hálózat igényével.

szerző

 • Halász Bálint Gergely
  villamosmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Németh Bálint
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék
 • Dr. Cselkó Richárd
  adjunktus, Villamos Energetika Tanszék
 • Dr. Göcsei Gábor
  Egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

II. helyezett