Regisztráció és bejelentkezés

Részkisülési folyamatok vizsgálata nagyfrekvenciás áramváltó használatával

Az elosztói engedélyesek egyre inkább rá vannak kényszerítve, hogy költségeiket csökkentsék. Ez azt eredményezi, hogy a jövőben az elosztóhálózat elemeit azok tervezett életkorának közelében, vagy éppen azt meghaladva kell üzemeltetniük. Annak érdekében, hogy ezt a szolgáltatás minőségének megőrzése vagy akár javítása mellett meg lehessen tenni, ismerni kell a hálózat elemeinek aktuális állapotát, ami segít döntéseket hozni azok karbantartásáról, felújításáról, vagy éppen cseréjéről.

Az utóbbi időben emiatt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az olyan roncsolásmentes, fejlett diagnosztikai rendszerek iránt, melyek különböző módszerek segítségével statisztikai elemzésre alkalmas adatokat szolgáltatnak. A diagnosztikai eljárások célja, hogy lokalizálják, és kiértékeljék azokat a degradációs folyamatokat, melyek az erősáramú kábelek meghibásodásához vezetnek. A kábelhálózat elemeiről kapott információk feldolgozása összetett feladat, különösen a helyszíni mérések esetében.

A dielektromos mérések (veszteségi tényező, polarizációs spektrum módszerek) eredményei jól tükrözik a kábelszigetelés általános öregedési állapotát, míg a részkisülések a helyi meghibásodásokat képesek kimutatni. Dolgozatom első felében a fenti módszerek értékelésére és együttes alkalmazására koncentrálok.

A részkisülések a szilárd kábelszigetelésekbe nagyfrekvenciás áramot indukálnak. Ez az árnyékoláson keresztül záródó kis áram egy nagyfrekvenciás áramváltó segítségével detektálható. Dolgozatom második felében egy olyan mérésgyűjtő és kiértékelő algoritmus készítését mutatom be, amely egy ilyen nagyfrekvenciás áramváltó által szolgáltatott adatokból statisztikailag használható eredményeket szolgáltat. A rendszer előnye, hogy a kábel kikapcsolása nélkül teszi lehetővé a diagnosztikai méréseket.

szerző

 • Ducsi Gergő
  villamosmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Cselkó Richárd
  adjunktus, Villamos Energetika Tanszék
 • Dr. Németh Bálint
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

VIK Hallgatói Képviselet II. helyezett