Regisztráció és bejelentkezés

Feszültség alatti munkavégzés során alkalmazott eszközök átvételi és periodikus vizsgálata

Az elmúlt néhány évtizedben jelentősen megváltoztak a fogyasztói szokások, melynek köszönhetően az élet bármely területén elengedhetetlenné vált a villamos energia szüntelen szolgáltatása. A folyamatos és növekvő energiaigények biztosítása miatt, egyre kevésbé engedhető meg az átviteli hálózat távvezetékszakaszainak kikapcsolása. A feszültség alatti munkavégzés (továbbiakban FAM) egy olyan módszer, melynek alkalmazásával a hálózaton esetlegesen fellépő üzemzavarok elhárítása, illetve karbantartási munkafolyamatok végrehajtása során, a fogyasztók továbbra is zavartalan ellátásban részesülnek. Az egyes feszültségszinteken alkalmazott FAM technológiák biztonságos elvégzéséhez elengedhetetlen a villamos szempontból megfelelő védelmet nyújtó eszközök és védőfelszerelések használata.

Minden FAM védő-, és munkaeszköznek az első használat előtt átvételi vizsgálaton, ezt követően pedig ún. periodikus vizsgálaton kell bizonyítania, hogy alkalmazása biztonságos a fellépő maximális igénybevételek mellett is.

Dolgozatomban a különböző FAM módszerek során alkalmazott védő és munkaeszközökre (pl. szigetelő rudak, szigetelő karvédők és kesztyűk stb.) vonatkozó szabványok felülvizsgálatával foglalkozom. Méréseim és szimulációim segítségével bemutatom, hogy a vizsgálat során milyen villamos igénybevétel éri az egyes bevizsgált eszközöket és ez hogyan változik a használat közben, az adott eszközt érő igénybevételekhez képest.

A vonatkozó nemzetközi szabályozások nem minden esetben egyértelműek, az azokban részletezett diagnosztikai eljárások pedig többször nem alkalmasak az eszközök meghibásodásainak kimutatására. Felülvizsgálatot igényelhetnek továbbá azok a villamos- és mechanikai vizsgálatok, melyek több esetben az eszközök élettartamát is rövidíthetik.

szerző

 • Nagy Dániel
  villamosmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Németh Bálint
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék
 • Dr. Cselkó Richárd
  adjunktus, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

VIK Hallgatói Képviselet II. helyezett