Regisztráció és bejelentkezés

Napenergia felhasználása intelligens otthon környezetben mobil támogatással

Napjainkban a megújuló energiaforrások kiaknázása kiemelt figyelmet kap, melyet az is jól tükröz, hogy több ország akár a teljes áramszükségletét a megújuló energia technológiák segítségével fedezi, mint Izland vagy Paraguay. Ezen megoldások közül kiemelendő a napelem és napkollektor, mivel ezek egyre szélesebb körben megtalálhatók az egyes háztartásokban is, melyek segítségével könnyen csökkenthetőek a havi kiadások. A napkollektorokat tipikusan a fűtéshez szükséges meleg víz előállításához szokták használni, míg a napelemek a háztartás áramszükségleteit óhajtottak fedezni, mint például a világítás.

Napjaink egy másik meghatározó technológiai irányzata a magának utat követelő mobil eszközök elterjedése, melyet nagymértékben elősegít az őket alkotó szoftverek és hardverek gyors fejlődése. Népszerűségüket jól tükrözi, hogy a 2011-es évben az okostelefonok és tábla gépek eladási száma meghaladta a hagyományos személyi számítógépekét.

A dolgozat ismerteti, hogyan lehet ezen két technológia ötvözésével hozzájárulni egy intelligens ház megvalósításához. Bemutatja miként lehet megtervezni és megvalósítani egy olyan kisteljesítményű napelemes rendszert, mely lehetővé teszi, hogy egy mobil eszköz segítségével felügyeljük egy ház energiahasználatát. A létrehozott eszköz segítségével lehetőségünk van a rendszer hatékonyságát oly módon megfigyelni, hogy a memóriában tárolt adatokból statisztikákat nézhetünk meg, melyek felhasználásával tovább optimalizálható a meglévő rendszer. Például, ha túl sok energiát termelünk figyelmeztethet minket, hogy érdemes további energiatárolók vagy fogyasztók bekötése a rendszerbe. Ezen fogyasztók fölös energia esetén akár automatizáltan be, és ki kapcsolhatóvá tehetőek a felügyelő mobil eszköz segítségével. A kész rendszer tartalmaz a megfelelő szemléltetés érdekében, tárolóként egy akkumlátort, fogyasztóként egy ledes lámpát, továbbá egy Androidot futtató okostelefont, melyen bluetoothon keresztül felügyelhető a rendszer működése. A dolgozat során végigkövethetjük a tervezési és megvalósítási folyamatát a rendszernek, végül pedig valós körülmények közötti mérésekkel és tesztekkel van igazolva annak helyes működése.

szerző

  • Szita Csongor
    mérnökinformatikus
    nappali

konzulens

  • Dr. Ekler Péter
    , (külső)