Regisztráció és bejelentkezés

Napelemek kisfeszültségű elosztóhálózatra gyakorolt hatásainak vizsgálata az elhelyezésük függvényében

A növekvő energiaigények, a fosszilis üzemanyagok mennyiségének csökkenése és az élhető környezet fenntartása miatt a megújuló energiaforrásoknak egyre nagyobb szerepük lesz az elkövetkezendő évtizedekben. Ezen energiatermelők közül kiemelkedően fontos a napelemek fejlesztése, hisz a napelemekről mondható el leginkább az elterjedtebb megújuló energiaforrások közül az, hogy se gazdaságilag se műszakilag nézve nem vetélytársai a jelenlegi energiatermelő megoldásoknak.

Munkám fő célja, hogy közelebb jussak egy jobb versenyképességű napelemes energiatermelő rendszerhez. Dolgozatom első szakaszában bemutatom az ilyen rendszerek elosztóhálózatra gyakorolt negatív hatásait, mint például a felhőátvonulás árnyékoló hatása miatt bekövetkező rövid idejű, de nagy amplitúdójú tápponti feszültségváltozást. A napelemes rendszerek hátrányainak megismerése után megvizsgálom, hogy hogyan lehetne az általuk okozott negatív hatásokat csökkenteni. A vizsgálatokhoz számítógépes szimulációkat készítek, melyek jó leképezését jelentik a valós hálózati és üzemviteli viszonyoknak. A szimulációkat DIgSILENT PowerFactory programban végzem. Ehhez először elkészítem egy transzformátorkörzet valósághű leképezését, mely több családi házat, és koncentrált fogyasztóként egy kisebb energia-felvételű áruházat tartalmaz. A hálózaton elhelyezett napelemek csatlakoztatása szempontjából két, egymástól eltérő lehetőséget vizsgálok meg. Az első esetben decentralizáltan, a körzetben található családi házaknál helyezem el a napelemeket, a második esetben pedig koncentráltan, kizárólag az áruházra telepítve. Ezt követi a két különböző szcenárió kvázistacioner load-flow vizsgálata, illetve az eredmények ismertetése. A vizsgálatok során saját készítésű, a PowerFactory beépített programozási nyelvén írt szimulációs programokat használok.

A vizsgálatok elsődleges célja, hogy kiválasszam a két, előzőekben leírt elrendezés közül azt, amely az előzetesen meghatározott vizsgálati szempontok szerint kedvezőbb hatással van az elosztóhálózat működésére, így elősegítve a napelemek hálózati integrációjának folyamatát.

szerző

  • Papp Szabolcs
    villamosmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Hartmann Bálint
    Egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Energetikus Képzést Támogató Alapítvány I. helyezett