Regisztráció és bejelentkezés

Hidropóniás Mikrozöld termesztés

Előszó

A mára az agrárszektorban is egyre jobban elterjedt hidropóniás rendszerek rengeteg előnnyel rendelkeznek. Mindazon által, hogy kevés helyet igényelnek, olyan környezetben is fenntartható a működésük ahol a tradicionális értelemben vett termelés nem lenne megvalósítható.

Azon előnyeiről nem is beszélve, hogy minimum 90%-val kevesebb víz igénye van egy ilyen rendszernek a hagyományoshoz képest, egységnyi növénytömeget alapul véve.

Betekintés

Saját tudományos pályafutásomat annak szeretném szentelni, hogy fenntartható technológiákkal járuljak hozzá a világunk egészségéhez illetve technológiai fejlődéséhez.

Remek lehetőséget kaptam a budapesti székhelyű „bedrock.farm” -tól, ahol jelenleg is kutató munkát folytatok. Maga a rendszer viszonylag egyszerű, bárhol telepíthető ahol rendelkezésre áll megfelelő méretű terület, infrastruktúra.

A következő sematikus ábrán látható egy ilyen rendszer működése.

Saját kutatás

Közös megegyezés alapján választottuk ki a cég érdekeit illetve az én igényeimet is betöltő kutatási projektet.

Végül a Pisum sativum (zöldborsó) optimális oldat igényéhez legközelebb álló, nagymennyiségben is előállítható oldat kikísérletezését választottuk.

A rendelkezésre álló ipari oldatok a következők voltak:

• General Hydroponics FloraGro

• General Hydroponics FloraMicro

• G.H. FloraBloom

Az én feladatom az volt, hogy feltérképezzem, vajon milyen arányban szükséges ezeket az oldatokat elegyíteni, valamint milyen koncentrációban, hogy a lehető legjobb termelést érjük el, a tápoldatra fordított költségek minimalizálása mellett.A projektet 2022. 09.09.-én kezdtem a magok csíráztatásával,09.16.-án a tényleges termesztés is elkezdődött differenciáló körülmények között.Ez mindössze azt jelenti, hogy 5 különböző összetételű és koncentrációjú oldatban termesztettem párhuzamosan a növényeket 10.04.-éig amikor learattam a mikrozöldeket és súly, valamint minőségi vizsgálatoknak vettetem alá őket.

A kutatásom eredményeit a konferencián fogom előadni ,remelhetőleg sikeresen tudom prezentálni azon emberek előtt akikre a legjobban felnézek a tudományos közéletben.

https://greendropsfarm.com/tudastar/fold-nelkuli-novenytermesztes-a-jovo-kerteszete/

https://www.bedrock.farm/

https://images.app.goo.gl/bvqs5GYQkdAb6jkEA

https://pestifarm.hu/mikrozoldek/

csatolmány

szerző

  • Golyán András Péter
    Vegyészmérnöki alapképzési szak, levelező BSc
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Balázs Bence
    Biotechnologioa Felelős, bedrock.farm (külső)

helyezés

Jutalom