Regisztráció és bejelentkezés

Ugi-reakció fejlesztése T3P® alkalmazásával

A szerves kémiában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egy edényben (one-pot) lejátszódó multikomponensű reakciók (MKR). Az MKR-k egyik legjelentősebb képviselője az Ugi-reakció [1], amelyben vízkilépés során jellemzően α-N-aminoacil amid származékok keletkeznek. A kiindulási komponensek számos változtatási lehetőséggel bírnak, így a gyógyszerkémiában elterjedt könyvtárszintézisek során hatékonyan alkalmazható a reakció. Az α-N-aminoacil amidok között antibiotikumok és fájdalomcsillapító hatású vegyületek egyaránt ismertek. [2] A felhasznált komponensek sokszínűsége mellett az Ugi-reakció atomhatékony és környezetbarát megvalósítást tesz lehetővé. Mindazonáltal, mivel a reakcióidő legtöbb esetben meglehetősen hosszú, így előttünk állt a lehetőség a reakció ez irányú fejlesztésére.

Az Ugi-reakció egy speciális típusával heterociklusos izoindolinon [3] származékok szintézise valósítható meg. Az izoindolinon alapváz számos természetes vegyületben megtalálható, vérnyomáscsökkentő, érzéstelenítő és nyugtató hatásuk egyaránt ismert. Előnyös hatásaik miatt szintézisükre egyre nagyobb az érdeklődés a gyógyszerkémiában.

Munkánk során célul tűztük ki az Ugi-reakció fejlesztését, amelyhez a kutatócsoportunkban már évek óta alkalmazott vízmegkötő szert, a propilfoszfonsav hármas cikloanhidridjét [4] (T3P®) terveztük alkalmazni. A T3P® hatását a klasszikus α-N-aminoacil amidokat és az izoindolinonokat eredményező Ugi-reakcióban is vizsgáltuk, és sikeresen csökkentettük a reakcióidőt az izoindolinonok szintézisében (1. ábra). Az optimált körülmények felhasználásával molekulakönyvtárat hoztunk létre 14-féle amin és 3-féle izonitril felhasználásával.

[1] I. Ugi, R. Meyr, U. Fetzer, C. Steinbrückner, Angew. Chem. 1959, 71, 386–388.

[2] L. Weber, Curr. Med. Chem. 2002, 9, 2085–2093.

[3] C. Petronzi, S. Collarile, G. Croce, R. Filosa, P. De Caprariis, A. Peduto, L. Palombi, V. Intintoli, A. Di Mola, A. Massa Eur. J. Org. Chem. 2012, 5357–5365.

[4] A. A. Waghmare, R. M. Hindupur, H. N. Pati, Rev. J. Chem. 2014, 4, 53–131.

csatolmány

szerző

 • Varga Valentina
  Vegyészmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Ábrányi-Balogh Péter
  tudományos munkatárs, MTA-TTK (külső)
 • Dr. Kupai József
  egyetemi docens, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom