Regisztráció és bejelentkezés

Félüzemi vízgőz- és gőzdesztillációs készülék fejlesztése

A természetes eredetű és egészséges termékek iránti igény folyamatosan nő a modern társadalomakban. Ennek megfelelően a gyümölcsökből, zöldségekből, gyógynövényekből stb. alkalmas módszerrel kapott természetes kivonatok, hatóanyagok iránti kereslet is növekszik. A vízgőz- és gőzdesztilláció bizonyos növényekből az illóolajok kinyerésére a legegyszerűbb módszer. Az illóolajat önmagában csak 5 %-ban hasznosítják, a maradék 95 %-ot tovább feldolgozva, finomítva az élelmiszeriparban, parfüm és kozmetikai iparban, aroma iparban és gyógyszergyártásban alkalmazzák. Érdekes módon azonban, bár hazánk illóolaj nagyhatalomnak számított az 1960-as években és jelenleg is meghatározó a kamilla illóolaj piacán a vízgőzdesztillációval kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudás már nem hozzáférhető.

A munkám során a Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék raktárában tárolt, azonban régóta nem használt félüzemi vízgőz-desztillációs készülék összeállítása, beüzemelése és fejlesztése volt. Ipari megbízásból a célunk volt egy olyan konstrukció megalkotása, amellyel alkalmunk nyílik az illóolaj kinyerés körülményeinek vizsgálata, optimalizálása és az ipari készülék esetén elforduló problémák megoldása. Az első kísérletek során probléma merült fel a hűtéssel és a víz-olaj elválasztással kapcsolatban is. Kezdetben a hibák elhárítását a készülék kismértékben történő megváltoztatásával kísérletük meg, melyek így sem szűntek meg. Végül a berendezés 70 %-át újraterveztük. Az optimális hűtést egy spirálcsöves hőcserélővel, míg a szeparációt irodalom alapján egy egyedi kialakítású üveg Florentini-edénnyel biztosítottuk. A készülék fejlesztése során friss és szárított cickafark és kamilla drogokból történő illóolaj kinyerést vizsgáltam. E két növény Magyarországon jól termeszthető, így a hazai gyártás szempontjából kiemelkedő fontosságú. A feldolgozott növények illóolajai kék színűek, így a készülékben történő illóolaj veszteség kutatásában „indikátorként” is szolgáltak. Ennek köszönhetően sikerült megállapítani a rendszerre az optimális gőz sebességet, hűtővíz felhasználását és vízgőz-desztilláció esetén megvalósítani a víz visszatáplálását. A kamilla és leginkább a cickafark illóolajai érzékenyek a hűtés és elválasztás hőmérsékleteire, továbbá az illólaj-víz elválasztás kritikus. A készülék alkalmas a vízgőz- és a gőzdesztilláció összehasonlítására is.

A munkám során sikerült egy olyan félüzemi vízgőz-desztillációs készülék fejlesztése, mely alkalmazható ipari szintű előkísérletek elvégzésre, optimalizálásra.

szerző

  • Dévényi Dániel
    Vegyészmérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Székely Edit
    egyetemi tanár, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék

helyezés

Jutalom