Regisztráció és bejelentkezés

Látható fénnyel indukált célzott hatóanyagleadásra és valós idejű optikai nyomonkövetésre képes konjugátumok előállítása.

A fény napjainkban már nem pusztán egy egyszerű lehetőség a megfigyelésre, hanem a biológia és az orvostudományok precíziós eszközévé vált. A fény által kontrollált jelenségek elengedhetetlen elemei a fényérzékeny anyagok, melyek képesek a fényt kémiai folyamatokká alakítani. Ilyen vegyületek közé tartoznak a fotolabilis molekulák, melyek fény hatására egy adott kémiai kötés hasítására képesek, így felhasználhatók különféle anyagok, például gyógyszer-hatóanyagok célbajuttatására vagy leadására. A fénnyel kiváltott hatóanyag leadás esetében a hatékony terápia elengedhetetlen része a valós idejű visszajelzés a felszabadított hatóanyag mennyiségről és annak eloszlásáról, különösen a rákterápia területén.

Kutatásom alapvető célja egy olyan molekula előállítása, mely képes a látható fény által kiváltott hatóanyag leadásra és ennek valós idejű nyomon követésére fluoreszcencia segítségével. Ennek megvalósításához előállítottam egy fotolabilis kumarin származékot, melyet egy kemoterápiás szerrel (doxorubicin) és fluorogén vegyülettel kapcsoltam össze egy önfeláldozó linkeren keresztül. A látható fény hatására a fotolabilis csoport elbomlik, melyet az összekapcsoló elem gyors bomlása kísér, felszabadítva a hatóanyagot és a fluoreszcens jelzővegyületet.

szerző

 • Verkman András
  Vegyészmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Bitter István
  ny. egyetemi tanár, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
 • Dr. Kele Péter
  tudományos főmunkatárs, MTA-TTK (külső)
 • Bojtár Márton
  doktorjelölt, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

BME Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett