Regisztráció és bejelentkezés

Raman – jel alapú visszacsatolásos szabályozás hangolása, és modellezése folyamatos gyógyszergyártási technológiákra

A gyógyszeripar szigorú minőségbiztosítási előírásai és a folyamatos technológiák bevezetése megnöveli az igényt a gyógyszergyártási folyamatok nyomon követésére és visszacsatolásos szabályozására, amit az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA, Food and Drug Administration) által 2004-ben indítványozott Folyamatkövető és -analizáló technológia (PAT, Process Analytical Technology) keretrendszere is támogat. A PAT szükségességére hívja el a figyelmet a Nemzetközi Harmonizációs Tanács (ICH, International Council on Harmonization) is a Q8 minőségi irányelvében. Ezek elvek mentén a kísérleteim célja az volt, hogy a folyamatos gyártásra alkalmas, ámde nagy holtidejű extrúziós porkeverést Raman – jel alapú szabályozását behangoljam és fejlesszem. A szabályozás hangolásával minimalizálható a selejt mennyisége, gyorsítható a szabályozás és állandó minőségű keverék állítható elő, ami közvetlenül tablettázható.

A szabályozás javításához megvizsgáltam az adagoló karakterisztikáját, és a rendszer fő paramétereit. A szabályozás minőségét korlátozza a spektrumok kiértékeléséből eredő hiba is. Kísérleteim célja egyben az is volt, hogy meghatározzam a spektrumokból származó szórás mennyire befolyásolja a szabályozás teljesítményét.

A szabályozó hangolását manuálisan és szimuláció segítségével vizsgáltam. A rendszer számítógépes szimulációjához egy modellt fejlesztettem, amivel gyorsan és kisebb anyaghasználattal tudtam vizsgálni a szabályozó erősítési tényezőjének a hatását. A modellezés lehetőséget ad fejlett szabályozási struktúrák bevezetésére is. Ilyen struktúra lehet a Smith – előrejelzés, amivel gyorsabb szabályozást lehet elérni nagy holtidővel rendelkező folyamatok, például az extrúzió esetén.

szerző

 • Gyürkés Martin Zoltán
  Gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Farkas Attila
  tudományos munkatárs, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
 • Dr. Marosi György
  , Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

BME Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom