Regisztráció és bejelentkezés

Alkil-foszfolén ligandumokat tartalmazó komplexek előállítása és alkalmazása katalizátorként

A homogén katalitikus reakciók előtérbe kerülésével az átmenetifém-komplexekben alkalmazott foszfin-ligandumok szintézise és alkalmazása kiemelkedő kutatási területté vált. Átmenetifém-foszfin katalizátorokat többek közt a homogén fázisú hidrogénezési és hidroformilezési reakciókban alkalmaznak.[1] Manapság a gyógyszer- és a finomkémiai ipar révén egyre növekszik az érdeklődés az aszimmetrikus hidrogénezési és hidroformilezési reakciók iránt, így különösen fontos az optikailag aktív foszfinok és származékainak előállítása.[2]

A kutatócsoportban az elmúlt években eredményes eljárást dolgoztak ki az 1-szubsztituált-3-metil-3-foszfolén-1-oxidok (1) optikai izomerjeinek elválasztására borkősav-származékokat alkalmazva reszolválóágensként.[3] A gyűrűs foszfin-oxidok jelentősége többek között abban áll, hogy deoxigénezéssel a megfelelő P(III)-vegyületekké alakítva őket, katalizátorként alkalmazható átmenetifém komplexek ligandumai lehetnek.

TDK munkám során a racém és optikailag aktív 1-etil, butil-, izobutil-, izopentil-3-metil-3-foszfolén Pt- (2) és borán-komplexeinek (3) szintézisét valósítottuk meg. A megfelelő foszfolén-oxidot (1) először redukáltuk, majd az így kapott foszfinokat komplexképzési reakcióba vittük. Az optikailag aktív származékok esetében a megfelelő foszfolén-oxidokat reszolválással állítottuk elő a korábban kidolgozott reszolválási eljárás kiterjesztésével. A Pt-komplexeket sztirol hidroformilezési reakciójában tesztelik katalizátorként.

(1) Kollár, L.; Keglevich, G. Chem. Rev. 2010, 110, 4257.

(2) Collins, A. N.; Sheldrake, G. N.; Crosby, J. Chirality in Industry; Wiley: Chichester, 1992.

(3) Ujj, V.; Bagi, P.; Schindler, J.; Madarász, J.; Fogassy, E.; Keglevich, G. Chirality 2010, 22, 699.

csatolmány

szerző

 • Kovács Tamara
  gyógyszervegyész-mérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Keglevich György
  tanszékvezető, egyetemi tanár, (külső)
 • Dr. Bagi Péter
  Egyetemi adjunktus, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett