Regisztráció és bejelentkezés

Rákos sejtek glikokalix emésztésének hatása a sejtadhézióra és nanorészecske felvételre

A glikokálix egy multifunkcionális, sejtek felületét borító, szénhidrátokban gazdag réteg, mely különböző membránkötött glikoprotein és proteoglikán makromolekulákból áll. Fontos kiemelni, hogy rákos sejtek esetében a glikokálix nagyfokú megvastagodását figyelték meg, azonban a pontos szerepének és funkciójának a feltárása még napjainkban is tart. Működésének, feladatainak és hatásainak teljeskörű feltérképezése a jövőben hozzájárulhat ezen betegségek hatékony és újszerű gyógyításához.

Napjaink egyik fontos fejlesztési iránya a nanorészecske alapú gyógyszerszállító rendszerek hatékonyságának és specificitásának növelése. Ilyen rendszerek előnyei közé sorolható a nanorészecskék nagy pontossággal szabályozható mérete, a terület-térfogat arányuk által biztosított nagy kapacitás szubsztrátok megkötésére és szállítására, a felületükre köthető hatóanyagok sokfélesége. Továbbá használatukkal ma már lehetséges a részecskék által szállított molekulák felszabadítása egy adott környezetben, célzottan, akár a kémhatás megváltozása által. Korábbi kísérletek során például ilyen rendszert alkalmazva sikeresen juttattak rákspecifikus kemo-szenzibilizáló szert emberi mellrák sejtek lizoszómájába, így indukálva nekrózist a célzottan kezelt sejtben.

Kutatómunkám során feltártam, hogy HeLa méhnyakrák sejtek glikokálixának kondroitináz ABC (ChrABC) enzimmel történő, különböző mértékű lebontása nagymértékben befolyásolja a sejtek adhézióját arginin-glicin-aszparaginsav (RGD) tripeptiddel bevont felületen, egyedi sejt szinten. Továbbá újszerű kísérletekben kimutattam a glikokálix enzimes emésztésének különböző koncentrációjú, méretű és töltésű arany nanorészecskék felvételére gyakorolt hatását is. Az emésztés egyértelműen elősegítette a pozitívan töltött nanorészecskék hatékony felvételét. A vizsgált kinetikai folyamatok követésére jelölésmentes, nagy érzékenységű és laterális felbontású optikai bioszenzorokat és optikai mikroszkópokat alkalmaztam.

szerző

 • Kovács Sándor Viktor
  Biomérnöki alapképzési szak, nappali BSC
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Lagzi István László
  docens, Fizika Tanszék
 • Kanyó Nicolett
  Fiatal Kutató, KFKI EK MFA (külső)
 • Dr. Péter Beatrix
  tudományos munkatárs, EK MFA (külső)

helyezés

Jutalom