Egy búzán túlmutató probléma: rozs és árpa prolaminok szerepe a gluténanalitikában
A népesség 1%-át érintő cöliákia egyetlen kezelési módja az élethosszig tartó gluténmentes diéta. Ahhoz, hogy a betegségben szenvedők biztonságosan tudjanak táplálkozni, szükség van a glutén pontos mérésére. Sokféle módszer létezik, jelenleg az R5 antitest alapú ELISA-t javasolja a szabályozás a glutén meghatározásra. Azonban a különböző gabonafélékből származó glutén pontos mérése kihívást jelent az ELISA módszerrel, többek között az antitestek eltérő affinitása és a különböző kalibrációs standardek miatt. Olyan ELISA készlet, ami búza prolamint használ a kalibrációhoz, nem tudja pontosan meghatározni a rozsból és árpából származó glutént az antitest eltérő affinitása miatt. Ez a probléma megkerülhető lenne, ha az ELISA-t olyan gabona specifikus gluténnel kalibrálnánk, mint amilyen a mérendő glutén forrása. A referencia anyag fejlesztés szempontjából elengedhetetlen a fehérjék pontos jellemzése, amely rozs és árpa esetén jelenleg nem áll rendelkezésre. A dolgozat célja a rozs és árpa prolamin frakciók genetikai-környezeti változékonyságának vizsgálata és ennek hatása a glutén immunanalitikai meghatározására.
szerzők
-
Komenda Zsófia
Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
mesterképzés (MA/MSc) -
Tóth Anikó Réka
Biomérnöki alapképzési szak, nappali BSC
alapképzés (BA/BSc)
konzulensek
-
Dr. Kormosné Bugyi Zsuzsanna
Egyetemi adjunktus, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék -
Dr. Tömösközi Sándor
docens, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék