Regisztráció és bejelentkezés

Egy búzán túlmutató probléma: rozs és árpa prolaminok szerepe a gluténanalitikában

A népesség 1%-át érintő cöliákia egyetlen kezelési módja az élethosszig tartó gluténmentes diéta. Ahhoz, hogy a betegségben szenvedők biztonságosan tudjanak táplálkozni, szükség van a glutén pontos mérésére. Sokféle módszer létezik, jelenleg az R5 antitest alapú ELISA-t javasolja a szabályozás a glutén meghatározásra. Azonban a különböző gabonafélékből származó glutén pontos mérése kihívást jelent az ELISA módszerrel, többek között az antitestek eltérő affinitása és a különböző kalibrációs standardek miatt. Olyan ELISA készlet, ami búza prolamint használ a kalibrációhoz, nem tudja pontosan meghatározni a rozsból és árpából származó glutént az antitest eltérő affinitása miatt. Ez a probléma megkerülhető lenne, ha az ELISA-t olyan gabona specifikus gluténnel kalibrálnánk, mint amilyen a mérendő glutén forrása. A referencia anyag fejlesztés szempontjából elengedhetetlen a fehérjék pontos jellemzése, amely rozs és árpa esetén jelenleg nem áll rendelkezésre. A dolgozat célja a rozs és árpa prolamin frakciók genetikai-környezeti változékonyságának vizsgálata és ennek hatása a glutén immunanalitikai meghatározására.

szerzők

  • Komenda Zsófia
    Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)
  • Tóth Anikó Réka
    Biomérnöki alapképzési szak, nappali BSC
    alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

  • Dr. Kormosné Bugyi Zsuzsanna
    Egyetemi adjunktus, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
  • Dr. Tömösközi Sándor
    docens, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

helyezés

BME Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett