Regisztráció és bejelentkezés

Probiotikus Bifidobacterium vizsgálata impedimetriás módszerrel

Probiotikus Bifidobacterium vizsgálata impedimetriás módszerrel

Oláh Krisztina, IV. évf.(BSc)

Témavezető: Dr. Németh Áron adjunktus

BME Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi tanszék

Munkám során hulladék tejsavóból való probiotikum előállításával foglalkoztam. A tejsavó egy nagymértékben szennyező mellékterméke a sajt- és a túrógyártásnak. Világszerte összesen 190*106 tonna keletkezik belőle évente, és ez a szám folyamatosan nő. A tejsavót eredetileg környezetkárosító mellékterméknek tekintették, az utóbbi évtizedekben viszont számos kutatás irányult arra, hogy hogyan lehetne hasznosítani ezt az anyagot ahelyett, hogy csupán ártalmatlanítanák. Az elmúlt 50 évben már több biotechnológiai eljárást fejlesztettek a hasznosítására, de ennek ellenére még mindig nagy mennyiségben kerül tisztítatlanul a szennyvízbe ipari hulladékként. Ennek veszélye a tejsavó nagyon magas BOI értéke (40,000-60,000 mg/l). [1]

Erre a Magyarországon is jelentős problémára egy megoldást jelentene a hulladék tejsavó tápanyagként történő felhasználása probiotikus mikroba fermentációja során. A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, melyek előnyös hatást fejtenek ki a gazdaszervezet egészségére az eredeti mikroflóra tulajdonságainak javításával, ezért szaporításuk az egészségvédelem szempontjából is jelentős. A probiotikus baktériumok szaporodása prebiotikumokkal serkenthető, kutatásom során ennek vizsgálatára is hangsúlyt fektetek [2].

Munkám célja Magyarországról származó hulladék tejsavó fermentációjának vizsgálata probiotikus baktériumtörzs segítségével, és a fermentáció limitáló komponenseinek feltérképezése. A másik cél pedig egy gyors és egyszerű módszer fejlesztése a prebiotikus hatás mértékének kimutatására.

Ezen vizsgálatokhoz főként impedimetriás módszert (BacTrac) alkalmaztam. A módszer alkalmasnak bizonyult a probiotikus baktériumok szaporodásának reprodukálható nyomon követésére különböző tápközegek esetén.

[1] The biotechnological potential of whey; Ryan, M.P. & Walsh, G. Rev Environ Sci Biotechnol (2016) 15: 479. doi:10.1007/s11157-016-9402-1

[2] Effect of prebiotics on growth of Bifidobacterium bifidum; Chen He, Hu Man, Shu Guowei, 2011 International Conference on Human Health and Biomedical Engineering August 19-22, 2011, Jilin, China doi: 10.1109/HHBE.2011.6028988

szerző

  • Oláh Krisztina
    Biomérnöki alapképzési szak, nappali BSC
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Németh Áron
    docens, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

helyezés

III. helyezett