Regisztráció és bejelentkezés

Transz-rezveratrol természetes antioxidáns stabilizáló hatásának vizsgálata polietilénben

A borászati melléktermékek jelentős mennyiségben tartalmaznak bioaktív molekulákat, mint például flavonoidokat, fenolsavakat, antociánokat, transz-rezveratrolt, illetve az említett vegyületek glikozidjait [1]. A kutatócsoport korábbi kísérletei alapján a szőlőkivonat rendkívül hatékonynak bizonyult a polietilén többszöri extrúziója során [2]. Habár a kivonatban feltételezhetően a flavonoid komponensek a leghatékonyabb antioxidánsok, de a sztilbének (pl. transz-rezveratrol), valamint a fenolsavak is valószínűleg részt vesznek a stabilizálásban.

A kutatómunkám célja az iparban alkalmazott szintetikus fenolos antioxidáns helyettesítése a természetes eredetű transz-rezveratrollal. Kutatásom során meghatároztam a rezveratrol olvadási és bomlási jellemzőit, valamint a szekunder antioxidáns (PEPQ) és rezveratrol összeolvasztási kísérlete során elemeztem a két anyag egymásra gyakorolt hatását (DOM, DSC, TGA). A polietilén mintákhoz használt stabilizátor csomagok 1000 ppm PEPQ másodlagos antioxidánst, illetve eltérő koncentrációkban transz-rezveratrolt tartalmaztak. Referenciaként az iparban elterjedten alkalmazott I1010 fenol alapú primer antioxidánst használtam. Vizsgáltam a többszöri extrúzió hatását a kémiai szerkezetre (FT-IR), a viszkozitást (MFR), a termooxidatív stabilitást (OIT), illetve a színt (YI).

A mérési eredmények alapján a transz-rezveratrol önmagában kifejezetten hatékonynak bizonyult a termikus és termooxidatív degradációk akadályozásában, viszont a PEPQ várt pozitív hatása nem érvényesült. Az antagonisztikus hatás pontos feltérképzéséhez további kutatásokra van szükség.

Hivatkozások

1. Milinčić D. D., Stanisavljević N. S., Kostić A.Ž., Bajić S. Soković, Kojić M.O., Gašić U.M., Barać M.B., Stanojević S. P., Tešić Ž. Lj., Pešić M.B., LWT 2021:138, 110739.

2. Takács K, Pregi E, Vági E, Renkecz T, Tátraaljai D, Pukánszky B, Molceules 2023:28(3),1011

szerző

 • Németh Miklós Ákos
  Vegyészmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Renkeczné Tátraaljai Dóra
  tudományos munkatárs, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék
 • Takács Kata
  Doktoráns, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék

helyezés

MOL Nyrt. I. helyezett