Regisztráció és bejelentkezés

Reaktív elektromos szálhúzással előállított mesterséges extracelluláris mátrixok orvos-biológiai alkalmazásra

A modern orvosbiológia gyorsan fejlődő területe a szövetmérnökség. Ennek egyik célja az emberi szervezetben megtalálható extracelluláris mátrix mesterséges előállítása. Feladata olyan biokompatibilis fibrilláris szöveti struktúra létrehozása, amely sejtszinten képes a regenerációt irányítani. Az elektromos szálhúzás alkalmas módszert jelent nano- és mikrométer átmérőjű polimer szálakból képzett hálózatok előállítására.

Munkám során kidolgoztam poliaminosav alapú polimerekből álló mesterséges szöveti struktúrák előállítását, valamint vizsgáltam humán eredetű őssejtek és mesterséges hálók orvosi alkalmazhatóságának lehetőségét. A mesterséges extracelluláris mátrixokat reaktív elektromos szálhúzással állítottam elő poli(aszparaginsav) anhidridjéből a poli(szukcinimid)-ből. A szálképzés eredményeként térhálósított, és így már fel nem oldódó poli(szukcinimid) szálhalmaz jön létre, melyből lúgos hidrolízissel poli(aszparaginsav) alapú térháló állítható elő. Ennek struktúráját fény-, pásztázó elektron- és atomerő-mikroszkóp segítségével vizsgáltam. Meghatároztam az átmérő méret szerinti eloszlását és az átlagos szál vastagságot.

Az általam előállított mesterséges extracelluláris mátrixon együttműködésben a Semmelweis egyetem Orálbiológiai Tanszékével őssejt növesztési kísérleteket, valamint a Semmelweis Egyetem Kísérletes és Sebészeti Intézetével, kísérleti nyulakon állatkísérleteket végeztünk.

szerző

 • Molnár Kristóf
  gyógyszervegyész-mérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Zrínyi Miklós
  Egyetemi tanár, csoportvezető, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
 • Dr. Jedlovszky-Hajdú Angéla
  Tudományos munkatárs, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék