Regisztráció és bejelentkezés

Poliaszparaginsav reszponzív tulajdonságainak módosítása

Poliaszparaginsav reszponzív tulajdonságainak módosítása

Németh Csaba, MSc, II. év

Témavezető: Dr. Szilágyi András egyetemi adjunktus

BME Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék

Konzulens: Gyarmati Benjámin egyetemi tanársegéd

BME Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék

Napjaink gyógyszerkutatásában egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hatóanyagok minél pontosabb hely és idő szerinti célba juttatását elősegítő, ún. „szabályozott és célzott hatóanyag-leadású” rendszerek fejlesztésére. A modern hatóanyag-leadó rendszerek fő előnye a mellékhatások csökkentésében és az effektív hatóanyagszint hosszú idejű fenntartásában rejlik.

Ezen törekvések egyik legfontosabb képviselője az Eudragit cég által kifejlesztett pH érzékeny gyógyszer-filmbevonat termékcsalád, mely akrilát alapú kopolimerekre épül. A kopolimerek fizikai-kémiai sajátosságai az összetétellel széles határok között változtathatók. Az Eudragit polimer-filmek egyik hátrányos tulajdonsága, hogy biológiailag nem lebonthatók.

A problémára megoldást jelenthet a pH érzékeny poliaszparaginsav (PASP) alkalmazása. A PASP orvosbiológiai szempontból az egyik legígéretesebb polimer, hiszen e poliaminosav bizonyítottan biokompatibilis és biológiailag lebontható, valamint polielektrolit jellegének köszönhetően oldhatósága erősen függ az oldat pH-jától és az ionerősségétől.

Kutatómunkám célja olyan módosított PASP polimerek elállítása volt, melyek reszponzív tulajdonságai – pH- és hőmérsékletfüggés – különböznek az alap polimer adott jellemzőitől, és a későbbiekben estelegesen gyógyszer-filmbevonatok alapjául szolgálhatnak, alternatívát kínálva az akrilát alapú polimerekre.

Munkám során különböző monoaminokkal és diaminokkal módosítottam a poliszukcinimid (PSI) polimert, a termékeket hidrolízissel poliaszparaginsav származékokká alakítottam. Sikerült előállítanom a PASP polimerhez képest eltérő pH és hőmérséklet- érzékenységgel rendelkező polimereket. Optimalizáltam a módosított PASP polimerek oldatból való kinyerését és tisztítását. Oldhatósági kísérletekkel vizsgáltam a módosított polimerek fizikai-kémia tulajdonságait, és az adott módosító molekuláknak a polimer reszponzív tulajdonságaira gyakorolt hatását.

Köszönetnyilvánítás: A kutatást támogatta az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA PD76401) és az NKTH – A*STAR (Szingapúr) - Kétoldalú TéT Pályázat (BIOSPONA). A munka a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj támogatásával készült.

Referenciák:

[1] T. Gyenes, V. Torma, B. Gyarmati, M. Zrınyi: Synthesis and swelling properties of novel pH-sensitive poly(aspartic acid) gels 4 733–744 (2008)

[2] D. Schmaljohann: Thermo- and pH-responsive polymers in drug delivery 58 1655–1670 (2006)

szerző

 • Németh Csaba
  gyógyszervegyész-mérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Szilágyi András
  egyetemi docens, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék
 • Gyarmati Benjámin Sándor
  egyetemi docens, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék

helyezés

III. helyezett