Hőközlés higiénés kézfertőtlenítőkre gyakorolt hatásának vizsgálata infravörös spektroszkópiával
A napjainkban elterjedt kézfertőtlenítők több szempont alapján csoportosíthatók, a különbségek elsősorban a konzisztenciában (gél vagy folyadék), vagy a fertőtlenítő hatásért felelős összetevőben lelhetők fel. Számos olyan helyzet állhat elő, amikor a gyártó által előírt optimális tárolási körülmények nem állnak fent, ez hatással lehet a fertőtlenítők alkalmazhatóságára, állagára vagy minőségmegőrzési idejére – ezen hatások vizsgálata pedig sokszor komoly analitikai potenciált igényel. Gyakorlati szempontból elsősorban a termékek hőhatásnak kitettsége fordul elő, így ennek vizsgálata célszerűnek tűnik. Kísérleteim során különböző, kiskereskedelmi forgalomban kapható kézfertőtlenítőket vizsgálok infravörös (IR) spektroszkópiával, közép infravörös tartományban. A kiválasztott, eltérő típusú (gél/folyadék állagú) mintákról mintakezelés (roncsolás) nélkül, illetve különböző ideig tartó hőközlést követően is spektrumokat veszek fel. A spektrumok sokváltozós adatelemzés (MVDA) segítségével történő kiértékelésével a célom az, hogy IR spektroszkópiailag kimutatható változásokat keressek a hőközlésnek kitett kézfertőtlenítőkben, illetve, hogy különbséget tegyek a különböző típusok között a hőhatás eredményét tekintve.
szerző
-
Fülep Luca Csenge
Biomérnöki alapképzési szak, nappali BSC
alapképzés (BA/BSc)