Regisztráció és bejelentkezés

Kísérletek egy kéntartalmú nem természetes α-aminosav előállítására

A biokonjugátumok térhódításával egyre növekvő igény jelentkezik a nem természetes aminosavak előállítására. Egyes betegségek gyógyítása csak fehérjealapú gyógyszerekkel oldható meg, mesterséges aminosavak polipeptidláncba történő beépítésével a természetes aminosavakból amúgy is korlátlan számban felépíthető proteinek változatossága tovább növelhető. A heteroaromás származékok használata különösen érdekes lehet metalloenzimekben fém-keláló képességük miatt, továbbá származékaik fluoreszcens jelölőmolekulaként is használhatók.[1]

A kutatócsoportunkban a kereskedelmi forgalomban olcsón beszerezhető, aktiv metilcsoportot tartalmazó kiindulási alapanyagból racém-fenilalanin és (E)-fahéjsav analogonok előállításával foglalkozunk (1. ábra). Kutatómunkám célja aminocsoport kialakításának tanulmányozása volt oximcsoport kémiai vagy katalitikus redukciójával, valamint a későbbiekben a megfelelő akrilsav enzimatikus úton történő átalakításával. Az L-fenilalanin ammónia-liáz (PAL) az (E)-fahéjsav–L-fenilalanin átalakulást katalizálja. Az eliminációs reakciót a fenilketonúria (PKU) kezelésére, míg az addíciós folyamatot az aszpartám előállítás során alkalmazzák.[2] A Petroselinum crispum PAL (PcPAL) széles szubsztráttoleranciával rendelkezik. Rögzített PcPAL-al végzett előzetes vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a 3-(benzitoazol-2-il)akrilsav potenciális szubsztrátja az enzimnek.

[1] I. Hitoshi, K. Masato, O. Shigero; Biopolymers 2004, 76, 69-82.

[2] M. J. MacDonald, G.B. D’Chunha, Biochemistry and cellbiology 2007, 85, 273-282.

szerző

  • Gyűjtő Imre
    vegyészmérnöki
    nappali

konzulensek

  • Dr. Nagy József
    docens, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
  • Kókai Eszter
    tudományos munkatárs, Neumann János Egyetem (külső)
  • Dr. Hegedűs László
    habilitált egyetemi docens, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett