Regisztráció és bejelentkezés

3-Fenil-1H-indol-2-karbaldehidekből és 2-fenilimidazo[1,2-a]piridin-3-karbaldehidekből képezhető azometin-ilidek 1,7-elektrociklizációs reakciói

Azometin-ilidek 1,7-elektrociklizációs reakciói hatékony és szelektív módját biztosíthatják többgyűrűs heterociklusos vegyületek szintézisének. Az anellált azepin származékok fontos részei lehetnek természetes anyagok előállítását célzó-, vagy más gyógyszeripari kutatásoknak. Az azometin-ilidek előállításával, viselkedésével és reaktivitásával számos cikk foglalkozik az irodalomban, de az 1,7-elektrociklizációs reakciók széleskörű alkalmazhatóság még távol sincs kiaknázva.

Munkám során, amelyet a Servier Gyógyszerkutató Intézetben végeztem, szubsztituált 3-fenil-1H-indol-2-karbaldehidekből és 2-fenilimidazo[1,2-a]piridin-3-karbaldehidből képezhető azometin-ilidek 1,7-elektrociklizációs reakcióit vizsgáltam.

Feladatom volt az ezen reakciók megvalósításához szükséges kiindulási vegyületek előállítása, illetve kereskedelmi forgalomban kapható aminosavak segítségével (szarkozin, prolin, pipekolinsav, 1,3-tiazolidin-4-karbonsav) az elektrociklizáció végrehajtása, valamint a termékek izolálása és szerkezetüknek azonosítása.

csatolmány

szerző

  • Szita Dávid Bence
    gyógyszervegyész-mérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Hazai László
    egyetemi magántanár, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

helyezés

III. helyezett