Regisztráció és bejelentkezés

Alkil-fenil-H-foszfinátok előállítása és felhasználása foszfa-Mannich-reakciókban

Alkil-fenil-H-foszfinátok előállítása és felhasználása foszfa-Mannich-reakciókban

Tóth Regina Eszter, II. évf. (MSc)

Témavezetők: Dr. Bálint Erika tudományos munkatárs

MTA-BME Szerves Kémiai Technológia Tanszéki Kutatócsoport

Dr. Keglevich György egyetemi tanár

BME Szerves Kémia és Technológia Tanszék

A Szerves Kémia és Technológia Tanszék foszforkémiai és környezetbarát szintézisekkel foglalkozó kutatócsoportjában már régebb óta tanulmányozzák a Kabachnik-Fields (foszfa-Mannich) reakciót. A kondenzációk eredményeképpen α-aminofoszfonátok, illetve származékaik képződnek, melyek az α-aminosavak foszfor-analogonjainak tekinthetők, és potenciális biológiai aktivitással rendelkezhetnek. Kutatómunkám során különböző primer aminok, paraformaldehid és alkil-fenil-H-foszfinátok foszfa-Mannich-reakcióját vizsgáltuk. A kondenzációkat mikrohullámú körülmények között, katalizátor és oldószer nélkül kívántuk végrehajtani. Először egyszeres foszfa-Mannich-reakciókat valósítottunk meg. A kondenzációk során primer aminokat reagáltattunk ekvivalens mennyiségű paraformaldehiddel és alkil-fenil-H-foszfinátokkal. A főreakció mellett egy N-metilezési mellékreakcióra is felfigyeltünk.

Kutatásaink során bisz(foszfa-Mannich)-reakciókat is tanulmányoztunk. Ebben az esetben a primer aminokat kétszeres feleslegben vett paraformaldehiddel és alkil-fenil-H-foszfináttal reagáltattuk.

Célunk a keletkező új α-aminofoszfinátok és biszaminofoszfinátok kipreparálása volt, valamint az új vegyületek szerkezetazonosítása.

csatolmány

szerző

 • Tóth Regina Eszter
  Gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Bálint Erika
  egyetemi docens, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
 • Dr. Keglevich György
  egyetemi tanár, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom