Regisztráció és bejelentkezés

α-AMINOFOSZFIN-OXIDOK SZINTÉZISE ÉS P-LIGANDUMKÉNT TÖRTÉNŐ FELHASZNÁLÁSA

Napjainkban az α-aminofoszfin-oxidok kutatási területe egyre inkább előtérbe kerül, melynek oka az α-aminofoszfonát analógok potenciális bioaktivitása. Emellett bizonyos származékaik P(III)-ligandumként is felhasználhatók.

Kutatómunkánk során szekunder különböző foszfin-oxidokat állítottunk elő, majd a vegyületeket egyszeres és kétszeres Kabachnik–Fields-reakciókban hasznosítottuk. Míg az előbbi esetben a primer aminokat egy ekvivalens paraformaldehiddel és egy ekvivalens szekunder foszfin-oxiddal kondenzáltattuk, addig a kétszeres Kabachnik-Fields reakcióik során az aminokat kétszeres feleslegben vett paraformaldehiddel és P-reagenssel reagáltattuk. A kondenzációkat katalizátor nélkül, mikrohullámú körülmények között valósítottuk meg.

Tanulmányozni kívántuk a képződő bisz-termékek P-ligandumként való felhasználhatóságát, így a bisz(foszfinoilmetil)-aminokból kétszeres deoxigénezést követően, platina- és palládium-komplexeket képeztünk. A kapott gyűrűs platina-komplexek katalitikus aktivitását a sztirol hidroformilezési reakciójában teszteltük.

csatolmány

szerző

 • Zwillinger-Tripolszky Anna
  Gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Bálint Erika
  egyetemi adjunktus, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
 • Dr. Keglevich György
  egyetemi tanár, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett