Regisztráció és bejelentkezés

A foszforossav szerepe dronátok szintézisében

A BME Szerves Kémia és Technológia Tanszéken már évek óta foglalkoznak a biszfoszfonátok szintézisének környezetbarátabbá tételével. A kutatás során jó néhány, különféle oldalláncot tartalmazó dronsav/dronát szintézisét vizsgálták, azonban az irodalomban elterjedten alkalmazott foszforossavnak a reakciókra gyakorolt pozitív hatását eddig csak a benzidronát előállítása során figyelték meg metánszulfonsavat alkalmazva oldószernek, valamint a pamidronsav szulfolánban történő szintézisére is jó hatással volt a foszforossav hozzáadása.

Munkám során a foszforossav alkalmazásának hatását két másik dronát, a 3-fenilpropidronát és az alendronát előállítása során tanulmányoztam. A reakciókat a megfelelő karbonsavból kiindulva a P-reagensek (foszfor-triklorid és foszforossav) különböző mólarányú alkalmazásával viteleztem ki.

A dronsavképződés mechanizmusának vizsgálata céljából a 3-fenilpropidronát esetén 3-fenilpropionsav-kloridból kiindulva is megvalósítottuk a szintézist.

Eredményeink mindkét esetben a foszforossav termelésre gyakorolt pozitív hatását támasztották alá, melynek feltehetően a foszfor-trikloridból és foszforossavból létrejövő reaktívabb (HO)2P-O-PCl2 addukt keletkezése az oka.

csatolmány

szerző

 • Németh Orsolya
  Gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzési szak, nappali MSc
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Keglevich György
  egyetemi tanár, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
 • Dr. Grün Alajos
  egyetemi docens, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
 • Sőregi-Nagy Dávid Illés
  doktoráns, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett