Regisztráció és bejelentkezés

”Mesterséges földgáz” előállítása Sabatier reakcióval, megújuló energia felhasználásával

”Mesterséges földgáz” előállítása Sabatier reakcióval, megújuló energia felhasználásával

Az egyre növekvő aggodalmak a globális felmelegedéssel kapcsolatban felkeltették a figyelmet, hogyan lehetne csökkenteni a szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok emisszióját. A probléma súlyát jól érzékelteti, hogy a 2015. december 12-én elfogadott párizsi klímaegyezményt nem kevesebb, mint 195 ország írta alá. A klíma megállapodást aláíró államok vállalták, hogy 2100-ig 2°C alatt tartják a föld átlaghőmérséklet-emelkedését, emellett elkötelezték magukat, hogy törekedni fognak arra, hogy 1,5°C alá csökkentik ezt az értéket. Ezen célok eléréséhez az egyik legfontosabb eszköz a megújuló energiák használata.

A megújuló energiaforrások nagy problémája, hogy jelen pillanatban nem, vagy csak nehezen lehet tárolni azok energiáját. A hagyományos energiatermelő rendszerek, mint az atomerőmű, széntüzelésű erőmű stb., nem elég rugalmasak. Ezért például a manapság Európában nagyon elterjedt szélerőművek, nem csak akkor nem termelnek áramot, amikor nem fúj a szél, hanem akkor sem amikor az elektromos hálózat túlterhelt. Az ilyen esetekben lehetne jó megoldás a szélerőművek lekapcsolása helyett eltárolni azt az energiát, amit nem lehet bevezetni a már túlterhelt hálózatokba.

Dolgozatom témája egy olyan új technológia bemutatása, ami egy lehetséges megoldása lehet az elektromos energia tárolásának azáltal, hogy az elektromos energiát H2 előállításra használjuk és ezt a hidrogént reagáltatjuk a levegőből, vagy főbb pontforrásokból nyert CO2-dal, metán gázt előállítva. A dolgozat célkitűzése az volt, hogy megállapítsam, hogy egységnyi bevitt energiából az előállított metánt felhasználva a megújuló energia hány százalékát lehetséges a metán elégetésével felhasználni. Ezen dolgozatban a metán előállító reaktort Chemstations ChemCAD nevezetű programjával modelleztem.

szerző

  • Fajoyomi Christopher
    Vegyészmérnöki alapképzési szak, nappali BSC
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Mizsey Péter
    egyetemi tanár, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék

helyezés

Jutalom