Regisztráció és bejelentkezés

Optikailag aktív biomassza alapú platform molekula előállítása.

A fosszilis energiahordozók kimerülési valószínűsége és a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt a megújuló nyersanyagforrások hatékony átalakításának vizsgálata napjaink egyik meghatározó kutatási területe. Ilyen forrás a biomassza, amelynek átalakítása olyan platform molekulák azonosításához vezetett, melyek átvehetik a jelenleg fosszilis alapú vegyipari alapanyagok szerepét, vagy lecserélhetik azokat.

A biomassza cukortartalmának savkatalizált dehidratálása első lépésben levulinsav, ennek szelektív katalitikus hidrogénezése pedig -valerolakton (GVL) képződéséhez vezet, amely ígéretes platform molekula és sikeresen alkalmazható pl. oktánszámnövelő adalékként, polimer alapanyagként, gyújtófolyadékként, alkánok és alkének előállítására, oldószerként stb.i

A levulinsav katalitikus hidrogénezése racém GVL kialakulásához vezet, amely biológiai hatású molekulák előállítására csak korlátozottan alkalmazható. Egyes szintézisek, mint pl. a tumorellenes steganacin vagy a rovarszexferomon sulcatol illetve a klinikai tesztek alatt álló WS75624B kódszámú vérnyomás csökkentő hatóanyagok előállítása azonban optikailag tiszta építőegységet, azaz enantiomer tiszta GVL-t igényelnek.

Habár a levulinsav homogénkatalitikus hidrogénezésére több eljárást is közöltek, a direkt aszimmetrikus redukcióra ezidáig nem jelentek meg adatok az irodalomban. Kutatómunkám célkitűzése tehát a levulinsav környezetbarát(abb) homogén aszimmetrikus redukciójának vizsgálata.

Dolgozatomban bemutatom a különböző ruténium alapú katalizátorrendszerek, királis és akirális bázis additivek, a segédoldószerek, a hőmérséklet, a nyomás illetve keverőfordulatszám hatásait az átalakítás hatékonyságára és enantioszelektivitására.

{ Horváth, I. T.; Mehdi, H.; Fábos, V.; Boda, L.; Mika, L. T. Green Chem. 2008, 10, 238.}

{ Tukacs J.M., Jones,R. V. Darvas F., Dibo G., Lezsak G., Mika L. T. RSC Advances, 2013, 3, 16283}

szerző

 • Fridrich Balint
  vegyészmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Mika László Tamás
  egyetemi tanár, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék
 • Tukacs József Márk
  Tanárséged, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék

helyezés

Jutalom